Bli smartare - bli mamma

1 av 3 | Foto: GETTY IMAGES
KLOKT DRAG Stjärnan från tv-serien Sex and the city, Sarah Jessica Parker, med nyfödde sonen James. Att skaffa barn mitt i karriären kan visa sig vara ett smart drag - enligt ny forskning skyddas nämligen kvinnans hjärna av hormoner som uppstår under graviditeten.
RELATIONER

Nu är det bevisat - morsan är smart.

Och ju fler barn hon föder, desto smartare blir hon.

Enligt ny forskning skyddas hjärnan av hormoner som uppstår under graviditeten.

Tester som utförts på råttor visar att de djur som föder två eller fler ungar har ett bättre minne och en större uppfattningsförmåga än råttor som inte får några barn.

Hjärntester visar också att mammorna uppvisar förändringar i hjärnan som kan minska risken för åldersdemens.

- Forskningen är utförd på råttor, men människan är ett däggdjur precis som dessa djur. De går igenom graviditet och hormonförändringar som oss, säger professor Craig Kinsley från universitetet i Richmond till nyhetsbyrån Reuters.

Frun gav idén

Han hoppas att hans bidrag till forskningen ska leda till en större kartläggning av mammor och deras möjliga skydd mot demens och andra åldersrelaterade hjärnsjukdomar.

Craig Kinsley inledde sin forskning tack vare sin hustru. Hon fick barn under ett ovanligt stressigt år där han började på ett nytt jobb och familjen flyttade till ett nytt hus.

Blev mer effektiv

- Att se henne bli allt mer effektiv under denna tid fick mig att tänka på sambanden mellan moderligt beteende och moderlig effektivitet, säger han.

Craig Kinsley menar att man fokuserar alldeles för mycket på vad som händer i kvinnans kropp - från nacken ner under graviditeten - i stället för att titta på vad som händer uppåt, i hennes huvud.

- Man inser inte att hormonerna påverkar hjärnan. Honor i djurvärlden som aldrig fött barn uppträder annorlunda mot ungar än andra honor. Honor som genomgått en graviditet får en väldigt stor förändring i sitt beteende som beror i genetiska förändringar i hjärnan, säger han.

Han menar att fler tester måste göras för att se sambanden även bland människor, men han tror att de resultaten kan vara ännu mer talande än bland råttor.

Johan Edgar

ARTIKELN HANDLAR OM