Ge barn gratis frukt i skolan

Statsministern får äpplen på jobbet – unga måste betala själva

1 av 3 | Foto: Urban Andersson
mums för ministern Göran Persson äter gärna äpplen. Nu är det dags att ge Sveriges skolbarn samma chans till gratis frukt som statsminister, menar Aftonbladets konsumentreporter Lena Anderfelt. En skatt på fet mat skulle kunna gå tillbaka till skolorna i form av gratis fruktkorgar.
RELATIONER

Statsministern kan ta sig ett bett i äpplet när han vill. Gratis. Utbildningsministern och Stockholms skolborgarråd också.

På regeringskansliet, i riksdagen och i Stockholms stadshus står korgar med färsk frukt utplacerade. Precis som på många andra arbetsplatser, precis som på Aftonbladet.

Gratis äpplen, päron och bananer. Mycket gott och nyttigt.

Men i skolsalarna finns inga korgar med gratis frukt.

Det är en ekonomisk fråga. Till våra växande barn, de som just nu grundlägger sin framtida ohälsa med daglig läsk och godis, åt dem har vi inte råd att ge gratis frukt.

Snålheten bedrar visheten, skulle min mamma sagt.

Vi sparar in på frukten i dag och betalar för ökad sjukvård i morgon. Fetmasjukan är vår tids galopperande epidemi.

I dag har vi skatt på alkohol och skatt på tobak. Onyttigheter ska kosta extra.

På cigaretterna finns till och med varningslappar: Tobak skadar din hälsa allvarligt.

När kommer samma sak att stå på läskflaskan eller påsen med pommes frites? För mycket socker skadar din hälsa allvarligt. För mycket fett skadar din hälsa allvarligt.

I USA planerar faktiskt McDonalds tillsammans med Coca-cola och annan snabbmatsindustri att börja varna konsumenterna för att man kan bli fet av deras produkter.

I bakgrunden finns Caesar Barber, 56. Han har stämt McDonalds och några andra snabbmatskedjor i USA för att ha sålt mat som gjort honom fet och dödligt sjuk. Argumentet är att de inte brydde sig om att informera om att maten de sålde innehöll så mycket fett och salt att den kunde vara farlig.

Några sådana skadeståndsmål kan aldrig sätta press på företagen i Sverige.

Däremot är vi bra på skatter. Kanske är det dags för en fettskatt och en sockerskatt .

Ju fetare mat desto högre skatt. Ju mer socker desto högre skatt. Låt sedan skattepengarna gå direkt till skolorna. Varje morgon ska en korg med färsk frukt bäras in i alla Sveriges skolsalar.

Ett gratis äpple varje dag till skolbarnen.

Precis som till statsministern.

Så kan barnens mat bli bättre

Fler artiklar i serien

Barnfetman ökar i hela västvärlden. Fetman är en plåga för barnen och hotar att spränga den framtida sjukvården. I en serie artiklar har Aftonbladet granskat matens betydelse för att barn blir feta. Vi fann: att mat som riktar sig till barn ofta är sötare och fetare att lördagsgodis inte finns längre – nu äter barnen snask jämt att var tredje högstadieelev dricker läsk dagligen. Vi har pratat med forskare oroade: att läsk ökar risken för fetma att feta barn får vuxensjukdomar som åldersdiabetes att barn riskerar att dö före sina föräldrar. Men läget är inte hopplöst. Det finns motåtgärder. I dag presenterar vi några förslag från näringsexperter, skolpersonal, forskare och läkare vi mött.

Lena Anderfeldt