"Jag vrålade rakt ut av smärta"

Catharina fick kejsarsnitt utan bedövning

RELATIONER

Läkarna missförstod varandra vid kejsarsnittet. Utan bedövning blev Catharina Ek, 38, snittad i magen.

- Jag vrålade rakt ut. Det gjorde jätteont, säger Catharina.

Det blev en komplicerad förlossning när Catharina Ek skulle föda sin fjärde son på Kärnsjukhuset i Skövde den 20 september i år. Barnet skulle förlösas med ett akut kejsarsnitt, och i operationssalen förbereddes narkosen. Läkarna tecknade något till varandra.

- Då skar han, utan att jag var bedövad. Jag vrålade rakt ut, berättar Catharina för aftonbladet.se.

Efteråt har hon fått veta att narkosläkaren och den svensk-amerikanske förlossningsläkaren missförstått varandra. Tecknet som narkosläkaren gjorde skulle visa att det var klart för narkos, men förlossningsläkaren tolkade det som att patienten redan var nedsövd - och snittade.

Fick snabbt narkos

När Catharina skrek reagerade narkosläkaren.

- Då pumpade de snabbt in narkos, så jag var väck efter två sekunder, säger Catharina.

När hon vaknade var hon lättad att allt hade gått bra, både med henne och sonen Jim.

- Precis när jag vaknade upp kom han som hade snittat och bad om ursäkt. Han förklarade händelseförloppet och att det berodde på ett missförstånd, säger hon.

Men efteråt har Catharina Ek mått dåligt. Någon dag efter förlossningen försökte hon få träffa någon av de som varit inblandade i händelsen, men det fanns inte tid för det. Läkaren skulle tillbaka till USA. I stället ringde han upp henne och bad om ursäkt på nytt. Men det var inte tillräckligt, tycker Catharina.

Missnöjd

- Jag är missnöjd med efterbehandlingen. Ingen frågade om jag ville komma och prata med en kurator. Jag har fått prata av mig med min familj i stället, och det har ju inte varit så himla kul för dem heller.

Hur mår du i dag?

- Det känns ju bättre och bättre för varje dag. Men man går och tänker på det hela tiden, och vaknar på nätterna och funderar.

- Framtida sjukhusbesök tror jag inte jag vågar mig på. Om det skulle bli tal om operationer så kommer jag aldrig att lägga mig där.

Mejla och berätta om dina upplevelser

Lotta Holmström