Träna med bulle på magen

RELATIONER

Klart du kan träna när du är gravid.

Regelbunden träning under graviditeten är bra både för dig och din baby, förutsatt att ni båda är friska. Här är fem bra rörelser som du kan göra själv.

Det finns mycket positivt med att träna under graviditeten.

Den som är gravid och tränar drabbas av mindre besvär, är bättre förberedd för förlossningen och återhämtar sig snabbare efteråt. Det blir dessutom lättare att hålla den rekommenderade viktökningen på 10-12 kg.

Att vänta barn är ju ingen sjukdom, men innebär däremot en stor belastning på kroppen som kan lindras genom motion.

Är du nybliven motionär ska du börja träna försiktigt. Har du tränat en längre tid är det bara att fortsätta - om du inte tränar till exempel en bollsport med mycket kroppskontakt eller hård styrketräning. Felaktig träning kan skada både mamma och barn.

Däremot bör du träna i lugnare takt. Träningspulsen bör inte överstiga 140-145 slag per minut för att inte överbelasta hjärtat. En större mängd blod än normalt cirkulerar i kroppen när du är gravid, eftersom hjärtat då också ska pumpa den ökade blodmängden genom moderkakan.

Det är viktigt att du är frisk när du tränar och att du slutar om du känner dig yr, svimningsfärdig, får ont eller börjar blöda.

Ett eller två träningstillfällen i veckan i sin egen takt räcker för att ge resultat men glöm inte att lyssna på din kropp!

Fotnot: Övningarna är tagna ur ”Mammajympa”, Friskis &Svettis.

1. Uppvärmning

Foto: sARA RINGSTRÖM

2. Träna lårmuskler och rygg

3. Mjuka upp ryggen

4. Smidig midja

5. För stjärt, rygg och lårens baksidor

Tänk på det här:

Petra Weiss