Hälsan inget hinder för 50+ kvinnor att bli gravida

55-årig kvinna fick tvillingar

RELATIONER

Det finns inga medicinska skäl för att kvinnor med god hälsa ska avstå från att få barn med hjälp av donerade ägg.

Det visar en ny studie av kvinnligt föräldraskap efter klimakteriet.

Även om kvinnor efter klimakteriet löper större risk att behöva genomgå kejsarsnitt, drabbas av diabetes i samband med graviditeten eller få högt blodtryck, är dessa tillstånd övergående och inte tillräckliga skäl till att avstå från barn, hävdar forskarna bakom en ny studie som presenteras på onsdag.

I en jämförelse med kvinnor som var tio år yngre, visade det sig att de äldre kvinnornas värden var jämförbara med de yngre kvinnornas. Studien omfattade 77 kvinnor som efter klimakteriet försökte få barn genom äggdonation via ett program vid University of Southern California. 42 av kvinnorna fick barn.

Hon blev mamma vid 55

Marylin Nolen, 58, arbetar som tränare för ett volleyboll-lag vid St Louis University. Hon och hennes make försökte förgäves få barn i tio år innan de gick med i programmet för äggdonation vid University Of Southern California:

- Vi får våra egna barnbarn, vi hoppade helt enkelt över att skaffa barn tidigare.

Hon och hennes make fick tvillingpojkar vid 55 års ålder genom donerade ägg från en kvinna i 20-årsåldern.

- För oss är det en dröm som blivit sann.

De enda obehag Marylin upplevde under graviditeten var förhöjt blodtryck. Hon fick även genomgå kejsarsnitt vid förlossningen.

Etisk fråga

Kritiska röster har hävdat att det är oetiskt att låta äldre kvinnor få barn via konstgjord befruktning, något som läkaren och forskaren Richard Paulson som lett projektet har liten förståelse för:

- Det är inte bara så att jag inte såg något etiskt problem att låta kvinnora bli gravida, jag skulle se ett etiskt problem i att vägra dem hjälp, sade han till Journal of Medical Association.

Om undersökningen:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM