Sjukskrivning – nu är det kört att bli Superkvinna

Vecka 26: 32 cm och 650 gram

RELATIONER

Jag har hela tiden sagt till mig själv och mina kollegor att jag jobbar på så långt det går. Plötsligt en kväll går det inte längre. Jag kommer hem och svimmar på köksgolvet för att jag är så trött och har så ont. Sen varvar jag kvällen med att gråta, svimma och kräkas. Nästa dag är likadan. Olle får hjälpa mig ur sängen och arbete känns mycket avlägset.

Jag ringer MVC (älskade MVC! Min trygghet i tillvaron!) och får en tid hos läkaren, som efter ett mycket kort samtal sjukskriver mig på halvtid. Jag blir alldeles snopen. Det går så lätt! Jag har hört så mycket om hur svårt det är att bli sjukskriven på grund av graviditetsbesvär och har förberett mig för att hålla ett långt tal som inbegriper noggrann redogörelse för mina besvär, arbetsuppgifter, hot, vädjan och lite fult och fånigt kollegialt ”ja, du vet, min kille ska ju också bli läkare och mamma är sjuksköterska, så jag vet hur ni har det i vården”. Nu vet jag inte vem jag ska hålla talet för.

Jag vet inte om jag är lättad eller besviken över sjukskrivningen. Lättad över att slippa gå till jobbet med ont varje dag och göra ett pissdåligt jobb – ja. Men jag är besviken över att inte har orkat mer och klarat mig längre. Fan, nu är det kört att bli Superkvinna! En sån som jobbar ända in i det sista och är beundransvärd, mår toppen och strålar. Jag har inte varit sån ens en minut under den här ap-pissiga tiden. Och sjukskrivningen blir i mina ögon ett intyg på att jag definitivt inte kommer att bli det framöver heller. Det känns som när jag var i 20-årsåldern och insåg att det var för sent att bli ett extraordinärt underbarn.

Det är som vanligt. En del av mig vill vara Den Duktiga. Jag vill vara världsbäst på att vara duktig. En annan del av mig föraktar folk med duktighetskomplex och tycker att en bra dag är en riktigt onyttig dag när man ligger i sängen, dricker skumpa och ägnar sig åt favoritdödssynderna Lättja, Lust, Fåfänga och Frosseri. Nu har jag onekligen tid åt att göra det sistnämnda. Problemet är att skumpan måste vara alkoholfri. (Fan, fan, fan!)