Nu stoppas de farliga barnkläderna

Flera stora klädföretag har skrivit under överenskommelsen

RELATIONER

En fastsydd huva på en barnjacka, eller en snodd med en knopp eller en knut, kan förvandlas till en strypsnara som kan ta ett barns liv. Nu har Konsumentverket och klädhandeln kommit överens om att göra plaggen säkrare.

En överenskommelse har redan undertecknats av flera klädföretag i Sverige, och andra väntas snart följa efter. De stora företag som hittills skrivit på eller lovat göra det är H&M, KappAhl, Lindex och Åhléns, Benetton, Stadium, Intersport och Ellos/Josefssons.

Flera dödsfall och allvarliga tillbud har inträffat i Sverige då barn fastnat med en snodd eller en huva i exempelvis klätterställningar eller rutschbanor. Det finns också stora risker med lösa kläddetaljer när barn åker rulltrappa, hiss, cyklar eller åker buss.

Upp till storlek 170

Vad Konsumentverket och ett antal stora svenska klädföretag nu enats om är att plocka bort långa dragband och snoddar med knoppar, knutar eller liknande i ändan. Kapuschonger ska inte vara fastsydda, utan lösryckbara. Inga öglor får sticka ut när huvan är utfälld. Överenskommelsen omfattar alla plagg upp till storlek 170.

– De olyckor och tillbud som vi känner till är säkert bara en bråkdel av alla situationer där barn fastnat men haft turen att klara sig. Jag är därför väldigt glad att klädföretagen insett riskerna och varit så samarbetsvilliga, säger Kerstin Csiffary på Konsumentverket.

Hon rekommenderar dem som redan har plagg med snoddar och huvor att korta ändarna på snoddar och dragband i huvor och jackor, och ta bort knutar och knoppar.

Överenskommelsen mellan Konsumentverket och klädföretagen gäller från den 1 april 2004. H&M har dock redan anpassat sina barnplagg. Konsumentverket väntar ännu på svar från några företag och från branschorganisationerna Teko och Stil.

Lag i Storbritannien

I Storbritannien och Irland är det sedan mitten av 1970-talet lag på säkra barnkläder upp till fyra år.

– I Tyskland har hela textilbranschen gått med på en överenskommelse och även Finland har någon form av överenskommelse, säger Kerstin Csiffary.

Det pågår ett arbete med att utforma standardiserade krav för säkra barnplagg inom EU. Ett förslag ska finnas färdigt för en sista omröstning den 1 april 2004. Men standardiseringsarbetet inom EU drar ofta ut på tiden, och ett beslut kan dröja. Därför har Sverige valt att gå före och träffa en överenskommelse med klädbranschen.

TT