Vem lagar maten?

Nu fixar cyberföräldern din middag

RELATIONER

Tycker du att matlagning är det tråkigaste som finns eller har du helt enkelt inte tid att ställa dig vid spisen? Då borde du skaffa dig en cybermamma.

I Spanien finns nu surrogatföräldrar som du kan beställa hemlagad mat av.

Foto: per björn
cyberförälder Du kan välja om du vill att en mamma eller pappa ska laga din mat.

Internetmammor är senaste flugan i Spanien enligt BBC News. Mödrar vars barn har flyttat hemifrån hittar surrogat på nätet som de kan laga mat till. Telemadres, som de kallas i hemlandet, är en ny idé där kvinnor kan tillfredställa sina modersbehov samtidigt som de tjänar pengar på det.

Genom en ny webbsajt kommer de i kontakt med personer som är för upptagna eller lata för att laga mat själva och som är villiga att betala för att få hjälp.

Det nya fenomenet har spridit sig snabbt i stora städer som Madrid och Barcelona och där det finns mycket studenter som i Pamplona.

Conchita Gonzalez bestämde sig för att bli telemadre när två av hennes vänner berättade om det.

– Eftersom jag arbetar hemma och tycker om matlagning trodde de att jag skulle vara intresserad, säger hon till spansk tv.

Conchita säger att hennes kunder oftast vill ha traditionell mat.

– De frågar efter kidneybönor, grönsaker, grytor, köttbullar och stekar, säger hon.

Även telepadres

På telemadres webbsajt poängteras att kvinnorna har lång erfarenhet av att erbjuda varierad och hälsosam mat. ”De kan råda dig till en kost som passar dina behov till det pris du vill betala” står det.

Men det är inte bara kvinnor som kan bli surrogatföräldrar. Juan Carlos Acebo är Spaniens första telepadre. Han läste om idén i en tidning och tvekade inte att prova.

– Jag arbetar i skift och har många dagar ledigt i veckorna, så om jag har tid och det ger mig extra pengar ställer jag gärna upp.

Kan få mat utanför Spanien

Juan Carlos har en online-dotter som redan har beställt julmiddag av honom.

Ofta skickas maten i taxi till kunden, men det är olika från gång till gång beroende på vad de inblandade kommer överens om. Enligt telemadres webbsajt kan maten även skickas till andra länder. Den visar en spansk kvinna som bor i Paris och får en fryspåse med mat skickad speciellt från Madrid.

Gorka och Marta är två av de första adoptivbarnen. De berättar att för drygt en tusenlapp i månaden skickar deras surrogatmammor över varierade rätter med taxi. Det enda krånglet är att skicka tillbaka de tomma plastburkarna.

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM