Så skadar rökande föräldrar sina barn

Ny studie: Risken att drabbas av hjärtsjukdomar ökar

RELATIONER

Är du mamma eller pappa - och rökare?

Nu presenterar forskare nya fakta att barn som utsatts för passiv rökning har mycket höga halter av kemikalier i blodet.

På sikt kan det leda till hjärtsjukdomar.

Foto: Katrin Jakobsen
FImpa. Barn som utsätts för passiv rökning löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Upptäckten som presenterades på en hjärtkonferens i USA ger föräldrar ytterligare en anledning att skydda sina barn från av cigarettrök.

En forskargrupp från University of Vienna tog blod- och urinprov från 158 barn mellan tre och femton år. De letade efter en kemikalie som heter 8-epi-PGF2alpha. Ämnet påverkar en syra i kroppen som i sin tur motverkar blodproppar. Om syran inte fungerar som den ska kan klumpar bildas i blodet och personen löper ökad risk att drabbas av hjärtsjukdomar. Skadan på kroppssyran blir värre med åren, men cigarettrökning påskyndar förloppet.

Hälften av alla barn drabbade

I undersökningen märktes att även små barn som utsattes för cigarettrök hade högre nivåer av 8-epi-PGF2alpha i blodet. I de fall då föräldrarna rökte mer än 40 cigaretter om dagen var nivåerna ibland 130 procent högre än hos barn som kom från rökfria hem. Moderns rökning visade sig ha större inverkan på barnet.

– Vi tror att mammorna har mer kontakt med sina barn hemma, säger Helmut Sinzinger, huvudforskaren bakom rapporten, till BBC News.

– I USA och västra Europa utsätts nästan hälften av alla barn för passiv rökning i någon form. Som följd av röken kan barnen sedan få hjärt- och kärlsjukdomar tidigt i livet, säger han.

Amanda Sandford från en antirökgrupp vädjar till föräldrar att inte röka i sina barns närvaro.

– Bevisen att passiv rökning skadar barnen blir fler och fler hela tiden. Deras kroppar är mycket ömtåligare än vuxnas, säger hon.

Lotta Zachrisson