Fick kejsarsnitt - drog ut sonen

34-åriga Lynn förlöste sig själv

1 av 3
"KÄNDE MIG DELAKTIG" Lille George Alfie, drygt tre månader, kom till världen i sin mamma Lynns händer.Bilder: REX
RELATIONER

Lynn Robinson, 34, plågades i över ett dygn innan hon födde med akut kejsarsnitt.

När hon nu skulle föda igen vägrade hon gå igenom samma sak.

I stället drog hon ut sitt andra barn genom snittet på magen - med egna händer.

Förlossningen ägde rum på Royal Oldham-sjukhuset i Storbritannien. Lille George Alfie Robinson föddes den 21 augusti i år, frisk och välskapt.

- Jag kände mig delaktig i det som hände. Jag fick uppleva min sons första stund i livet, säger den nyblivna mamman till tidningen Woman.

Lynn Robinson är själv sjuksköterska. Ändå blev hennes första förlossning en känslomässig katastrof.

"Fick en chock"

Efter att ha kämpat i 27 timmar för att föda på naturligt sätt blev hon förlöst med akut kejsarsnitt. Hon låg nersövd under ingreppet. Det tog flera timmar innan hon kunde hålla i sin förstfödde son, Joshua.

- Jag fick en posttraumatisk chock och hade svårt att hitta krafterna igen. Det var dåligt både för mig och för barnet, säger hon.

Inför andra förlossningen var Lynn skräckslagen. Tills hon fick höra talas om en metod att förlösa sig själv med planerat kejsarsnitt.

Dagen för operationen åkte Lynn och maken Rob Robinson till sjukhuset i lugn och ro. Där kläddes Lynn i operationskläder och sterila handskar. Hon fick lokalbedövning från bröstkorgen och neråt.

En läkare lade snittet i Lynns mage och hjälpte henne att hitta barnets huvud. Med ett plopp var barnet ute och låg på hennes bröst.

"Svårt få grepp"

- Först såg jag ingenting eftersom jag låg raklång. Men jag kunde känna att jag drog någonting ur mig.

Det är mycket ovanligt att kvinnor drar ut sitt barn själva i samband med kejsarsnitt. Enligt förlossningsläkaren Karin Pettersson på Huddinge sjukhus har det aldrig hänt i Sverige.

- Jag har svårt att se hur det skulle kunna ske på ett hygieniskt och säkert sätt. Det är ganska svårt att få grepp om barnets huvud i livmodern och dra ut det, säger hon.

Ungefär 15 procent av förlossningarna i Sverige sker med kejsarsnitt.

- Det är fråga om sekunder innan mamman får hålla i sitt barn.

Kejsarsnittet skärs upp och sys ihop i flera olika skikt

Katarina Sternudd