Liv har fött sitt 16:e barn

45-åriga mamman: Det kan bli fler

RELATIONER

Familjen Haugen från Ås i Follo i Norge tillhör inte genomsnittsfamiljen. Nyligen kom deras 16:e barn till världen. Och det är ingen omöjlighet att det blir fler.

Foto: Magnar Kirknes
nr 16. Liv och Gunnar Haugen har precis fått sitt 16:e barn, en liten flicka. Med vid födseln fanns dottern Mirjam.

– Vi har valt att låta naturen – eller Gud – råda. Det är därför vi i dag har nio pojkar och sju flickor. Självklart är det slitigt ibland, men barnen ger oss mer glädje än bekymmer, säger mamma Liv till VG Nett.

Tre timmar gammal ligger den än så länge namnlösa flickan och sover i sin mammas famn. Hon har en massa rött hår på huvudet och rosiga kinder.

– Hon är 50 cm lång och väger 3.580 gram, säger den nyblivna modern stolt.

Flickan kom till världen på Akershus Universitetssjukhus. Både pappa Gunnar, 45, och dottern Mirjam, 20, var med. Mirjam utbildar sig inom sjukvården och bättre praktik kunde hon knappast få än att se lillasystern födas.

Har varit gravid i 12 år

Förutom det nya tillskottet till familjen har Liv och Gunnar barnen Fred Håkon, 2, William, 4, Daniel, 5, Øyvind, 7, Henrik, 9, Eldbjørg, 10, Yngvar, 11, Morten, 13, Julianne, 15, Kristine, 16, Rakel, 17, Magnus, 18, Bjørnar, 19, Mirjam, 20 och Janna, 22. Alla 16 barnen är födda efter olika graviditeter. Totalt har Liv varit med barn i 12 år.

– Det är lång tid, men jag har aldrig mått illa på mornarna, säger hon.

Familjen Haugner är med i den norska religiösa sammanslutningen Smith's Venner. Men att de har så många barn är ett personligt val och har ingenting med religionen att göra påpekar Liv.

De flyttade till Ås i Follo 1998. Där har de byggt ett hus på 320 kvadratmeter med tio sovrum. De äldsta barnen har flyttat hemifrån.

Hur blir vardagen i en så stor familj?

– Mycket måste organiseras så klart, säger Gunnar.

– Ja, och så måste man prioritera. I augusti har vi fyra födelsedagar att fira. Då måste vi tänka: ”Vem ska vi fira ordentligt i år?”, säger Liv.

Familjen har en au pair som hjälper till hemma.

– Man behöver få lite avlastning med så många barn i huset. De stora barnen hjälper också till med de små. Gunnar och jag behöver lite tid för oss själva ibland, säger Liv, som kombinerar mammarollen med ett kontorsjobb.

Är familjen komplett nu?

– Nja, man ska aldrig säga aldrig. Det kan ju komma fler, säger paret.

...och 53 kvar till världrekordet

Lotta Zachrisson