”Min dotter går på socker, vad ska jag göra?”

Professor Claude Marcus chattade om barnfetma

RELATIONER

Claude Marcus, professor på Rikscentrum för överviktiga barn på Huddinge unviersitetssjukhus, svarade på läsarnas frågor.

Claude Marcus säger: Hej och välkomna. Nu är jag här och kan svara på frågor.

Desire säger: Vilka är de främsta orsakerna till att barnen i dagens samhälle blir överviktiga?

Claude Marcus säger: I grunden så är det de som har en ärftlig risk att lägga på sig som tar stryk i dagens samhälle. Orsakerna till att så många barn idag blir feta jämfört med 25 år sedan är att vi alla rör oss mycket mindre och att matvanorna har blivit mycket, mycket sämre.

Ewa säger: Man märker att barn idag är mer orörliga och stillasittande, men blir skrämd. Jag tycker att man som förälder har ett ansvar att se till vad barnen äter och att de rör på sig. Har du några konkreta förslag till vad man bör göra för att detta inte ska fortgå.

Claude Marcus säger: Jag håller verkligen med om att föräldrar har ett jättestort ansvar. Om alla föräldrar hjälper till och tjatar på dagis, skola och fritids, så kan det hända något. Mellanmålen där är ofta väldigt energitäta. Föräldrarna kan hjälpa till och se till att barnen blir mer fysiskt aktiva. Självklart måste alla föräldrar ta varje chans att vara fysiskt aktiva med sina barn, gå till affären, gå till skolan, vara ute så mycket som möjligt, etc.

andeman säger: Hur vanligt tror du överviktighet bland barn i Sverige är om 10-15 år? Hur ser utvecklingen ut?

Claude Marcus säger: Gör vi ingenting så är det sannolikt dubbelt så vanligt jämfört med idag! Men jag hoppas verkligen att politiker, föräldrar och andra beslutsfattare inser att vi MÅSTE bryta den här trenden.

Orren säger: Det är ju mycket tal om att barn luras till övervikt. Om man ser på tex. på kalaspuffar så är det 49% socker i dom. Men samtidigt är dom ju godare än vanliga flingor, iaf enligt barnen. Finns det någon vetenskaplig förklaring till varför barn väljer söta saker istället för andra matvaror?

Claude Marcus säger: Ja. Socker frisätter ämnen i hjärnan, sk endorfiner, som gör att man mår bättre, känner smärta mindre osv. Det här utnyttjas t.o.m. som smärtstillande medel till nyfödda barn. Så det finns definitivt skäl att många tycker mycket om söta drycker och söt mat. Detta kan bidra till ett sockerberoende.

Christine säger: Jag plugar till ssk och känner att jag gärna vill arbeta med just övervikt, och gärna barn. Vad ska man tänka på som personal, i mitt fall sjuksköterska, i arbetet med överviktiga barn?

Claude Marcus säger: Du är välkommen att praktisera hos oss på Rikscenter för överviktiga barn! Det viktigaste är att komma ihåg hur olika förutsättningarna kan vara för barn att klara av att gå ner i vikt. Det är mycket lättare för vissa än för andra. Det är inte säkert att den som lyckas gå ner i vikt är så mycket "duktigare" än den som kämpar på och inte lyckas så bra.

Roland säger: hej! 18 år, och jag äter snabbmat 3-4ggr/vecka och dricker i snitt .5L cocacola/dag och äter mycket godis och sånt, motionerar inte och alla mina värden är perfekta, låt kolesterol halt och allt sånt, är lite underviktig.. vet fler som är likadana, hur kan dett komma sig då?

Claude Marcus säger: Du har har tur i ärftlighetslotteriet. Vi vet att det finns barn och ungdomar som lever som du som får en våldsam övervikt och andra ungdomar som inte alls utvecklar fetma. Livet är orättvist! Samtidigt vet vi att brist på motion är farligt även för den som inte är överviktig. Så att trots att det verkar som om din kropp tål att du lever som du gör kommer du på sikt inte att må bra av detta. Ett gott råd är att börja motionera.

maggan säger: Min dotter går på socker, hon är arg och hungrig, vögrar äta frukt och går på mjölk, söta flingor och vitt bröd. Har förgäves försökt få henne välja annat, men hon tycker det är äckligt. Vad gör jag?

Claude Marcus säger: Man måste som förälder komma ihåg att det ibland är man själv som bestämmer! Ibland måste man säga att antingen äter du det som serveras eller så får du vara utan mat. Det är inte rimtligt att ditt barn helt ska få styra sigg matintag, lika lite som hon kan få bestämma allt annat i sitt liv. Det är jobbigt att vara förälder och ta den här typen av konflikt, men ibland är det tyvärr nödvändigt.

Mingo säger: Är det bättre att äta/dricka light produkter?

Claude Marcus säger: Det är är bättre att äta och dricka lightprodukter än att äta och dricka sockerrika produkter, speciellt om man har lätt att gå upp i vikt. Samtidigt är det bra om man vänjer sig vid att äta och dricka produkter som inte smakar sött. Utan istället vänja sig vid andra smaker.

Lena säger: Vilka resurser finns runt om i landet för att hjälpa överviktiga barn?

Claude Marcus säger: Resurserna är väldigt små tyvärr. Det finns ett centrum i Stockholm, ett i Göteborg och ett i Malmö. Sen ska barnläkare runt om i landet ta hand om barn och ungdomar med fetmaproblem. Men här krävs en ordentlig resursförstärkning. Och idag får endast en liten del av de feta barnen någon hjälp i sjukvården.

camilla säger: Hur dåligt är sockret för barnen? Jag har tre barn, ingen är överviktig, men alla är rätt förtjusta i sötsaker. Godis får man på lördagar, men glasspinnar äter de varje dag. Hur stort sockerintag kan man ha utan att riskera diabetes - eller hänger diabets i hop med fetman?

Claude Marcus säger: Diebetes hänger ihop med fetman. Alla barn och många vuxna gillar det som är sött. samtidigt tror jag att det är bra att man har några "söt-fria" dagar i veckan för att vänja sig vid att tycka om andra smaker.

fetma säger: kan man få fetma av att äta godis varje dag???

Claude Marcus säger: Ja. Men det är de totala kalorimängderna som skapa övervikten och fetman. Men äter man för mycket tomma kalorier är det svårt att få i sig de vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som man behöver utan att sätta i sig alltför mycket kalorier varje dag.

sanna säger: När räknas ett barn som överviktig? Har barn något likande BMI?

Claude Marcus säger: Ja, man använder BMI för barn. Men gränserna är mycket lägre för barn än för vuxna. Exempelvis är gränsen för fetma för en tioåring BMI 24, vilket ju skulle vara normalvikt för en vuxen. Undrar man något kan man diskutera med skolläkaren.

Man får tacka för alla kloka frågor. För alla som är oroliga och fundera över detta, för sin egen skull eller för sin eller andras barn, så bör man kontakta skolläkaren och diskutera. För ibland oroar man sig i onödan och ibland behöver man läkare för att

komma till rätta med problemet.