Gravid? Så ökar du lagom i vikt

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
Länsa inte kylskåpet. Havande ska gå upp i vikt under graviditeten. Men kvinnor som går upp mer 14 kilo under graviditeten kan få svårt att gå ner igen efter förlossningen.
RELATIONER

Kvinnor som går upp mycket i vikt under sin graviditet löper ökad risk att drabbas av fetma.

Det visar en ny svensk studie.

Att vänta barn kan göra dig överviktig.

De kvinnor som går upp mycket när de väntar barn är de som ligger farligast till, enligt studien.

Studien är gjord vid överviktsenheten på Huddinge universitetssjukhus. Forskarna har studerat viktutvecklingen hos 563 kvinnor som födde barn för 15 år sedan och som nu sökt sig till enheten.

Resultatet är tydligt, hela 73 procent av kvinnorna uppger i undersökning att det var under sina graviditeter, eller efter dem, som de började bli överviktiga. De kvinnor som gick upp mycket – mer än 14 kilo – hade dessutom en ökad risk att förbli överviktiga många år efteråt.

Men varför?

– Vi kan inte peka ut en enskild orsak som är starkare än den andra. Men vi tror att det handlar om en livsstilsförändring, säger läkaren Yvonne Linné som har lagt fram avhandlingen vid Huddinge universitetssjukhus.

Livsstilsförändringar i form av mer och fet mat i kombination med för lite motion är en sådan gissning till varför kvinnorna ökar i vikt samtidigt som de inte går ner efter förlossningen.

– Jag tror kvinnorna känner att under graviditeten är det den enda gången man får äta som man vill utan att behöva tänka på sin vikt. De säger själva att de äter annorlunda och rör sig mindre, fortsätter Yvonne Linné.

Lägger på sig trivselkilo

Man har redan en bulle på magen och då spelar det inte så stor roll om man käkar lite extra eller lägger på sig ett extra trivselkilo. Det ”normala” bland svenska kvinnor är att man går upp mellan 11 och 14 kilo under en graviditet.

– De här kvinnorna har stadigt ökat mellan 10 och 15 kilo under en 15-årsperiod. De har blivit överviktiga och behållit sin övervikt, konstaterar Yvonne Linné.

Yvonne Linné har även sett att kvinnornas sötsaksintag ökade i takt med att magen växte. Det i sin tur gjorde naturligtvis att vikten ökade ännu mer. Samtidigt tror man att det kan finnas ärftliga faktorer hos de kvinnor som blir överviktiga efter att ha väntat barn.

Även undervikt är skadligt

– Om man har en mamma eller en syster som går upp mycket under graviditeten så kanske man själv gör det.

Men även om Yvonne Linnés forskning med all tydlighet visar på sambanden barn och övervikt vill hon passa på att betona att det trots allt är normalt att gå upp i vikt när man är gravid.

– Väger kvinnan för lite kan barnet ta skada. Jag hoppas att kvinnors längtan efter barn är större än rädslan för att gå upp i vikt, säger Yvonne Linné.

Viktökning under graviditeten

Därför ska du öka i vikt

Malin Byström