Forskare: Även män får förlossningsdepressioner

Har du drabbats av pappablues?

RELATIONER

Män får också förlossningsdepressioner.

Precis som nyblivna mammor drabbas papporna av illamående, trötthet och gråtattacker, påstår danska läkare på Rigshospitalet i Köpenhamn.

– När barnet kommer förändras mannens liv lika mycket som kvinnans. Men det talar ingen om, säger Kirsten Lindved som jobbar med förlossningsdepressioner.

Enligt forskarna drabbas mellan fem och åtta procent av de nyblivna papporna. De första symptomen är långvarigt illamående, svårighet att koncentrera sig på enkla sysslor och ökad trötthet, men man kan även drabbas av ångest, rädsla för att skada barnet, maktlöshet och skuldkänslor med gråtattacker som följd.

Oftast går depressionen över efter ett par månader, i värsta fall kan de pågå i flera år.

Orsaken är att män idag ofta är med under förlossningen och tar större ansvar för spädbarnsskötseln.

– Att få barn innebär en lika stor förändring för mannen som för kvinnan. Inte nog med att han förlorar en massa frihet i förhållande till vänner, sport och karriär. Han är även den som får ta hand om det minst intressanta kring barnet. Han ska byta blöjor när hon ammar. Hon tar hand om maten, han tar hand om det som kommer ut bakvägen. Dessutom kan det nya barnet innebära att mannen får mindre uppmärksamhet och gehör på det sexuella planet, säger Hans Bonde, forskare vid Köpenhamns universitet, till tidningen Politiken.

Ingen att prata med

Pappans känslor hamnar därtill ofta i skymundan. Kvinnor som fött nyligen har ofta svårt att förstå att även partnern har det jobbigt. Därför känner sig ofta nyblivna pappor ensamma och håller problemen inom sig.

– Egentligen är det ju logiskt att även män får problem i samband med födseln. Ändå har ingen uppmärksammat det tidigare. Man kan ju inte se på en man att han väntar barn, säger Kirsten Lindved till Politiken.

Hanna Blanksvärd