Regeringen granskar dagisköerna

Malmö: 300 barn har väntat över fyra månader

RELATIONER

De långa dagisköerna i Malmö kommun är kvar, trots kritik från Skolverket. Nu lämnar Skolverket över ärendet till regeringen, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Enligt lagen ska kommunen kunna erbjuda plats på en förskola inom fyra månader. För sammanlagt 800 barn i Malmös kö har behovsdatum passerats och 299 av barnen har köat i mer än fyra månader.

– Egentligen borde det vara självklart för alla offentliga myndigheter att följa landets lagar, säger Björn Persson, Skolverkets enhetschef i Lund, till tidningen.

Skolverket uppmärksammade de långa förskoleköerna i Malmö i mars förra året. I höstas konstaterade Skolverket att problemen kvarstod i flera Malmöstadsdelar och utdelade ny kritik.

Skolverkets personal ska nu träffa tjänstemän från utbildningsdepartementet för att lämna över ärendet. Det är ytterst ovanligt att den här typen av ärenden lämnas över till regeringen, som aldrig tidigare vidtagit några åtgärder i liknande fall.

Det ansvariga kommunalrådet i Malmö, Agneta Ericsson (s), säger i en kommentar att kommunen arbetar febrilt med att få fram nya förskoleplatser. I år tillkommer 465 nya platser i Malmö.

TT