– Victoria och Liz får gravida att banta

Experter: Trådsmala kändismammor är dåliga förebilder

1 av 3
Victoria Beckham har två söner med maken David.
RELATIONER

– Victoria Beckham och Liz Hurley är dåliga förebilder för gravida.

Det tycker experter som oroar sig över att kvinnor bantar under sin graviditet för att se ut som vackra kändismödrar.

Nu startas en kampanj för att höja statusen för ”den riktiga mamman” – som hon ser ut i verkligheten.

I förra veckan skrev Aftonbladet om gravida skådespelerskan Catherine Zeta-Jones som hyllas av fetmaläkare. Hon har gått upp 20 kilo under sin graviditet och är vackrare än någonsin.

Men Zeta-Jones är undantaget som bekräftar regeln. Många kändismammor är dåliga förebilder för ”vanliga” mammor, menar experter, och syftar på smala artisten Victoria Beckham och skådespelerskan Liz Hurley. Kändismammorna har fått lovord för att genom ha burit tajta klänningar och visat magen under sin graviditet lyckats bevisa att det går att vara sexig när man väntar barn.

Men samtidigt får de vanliga kvinnor att känna sig otillräckliga och feta. En del kvinnor har till och med börjat banta under sin graviditet för att se ut som Beckham och Hurley, något som är en stor hälsorisk för både kvinnan och fostret, menar experterna.

Vill inspirera

Den nya trenden har fått den webbaserade guiden för föräldrar, Bounty, att satsa på en marknadsföringskampanj. De vill se fler ”riktiga mammor” på teve och i tidningsannonser. Nu ska de sprida 700 fotografier på vanliga gravida till olika medier.

– På det sättet sporrar vi blivande mödrar att hålla sig friska under sin graviditet, både för sin egen och barnets skull, säger Bountys presschef Debbie Davies på hemsidan www.bounty.co.uk.

”Har råd med personlig tränare”

Enligt företaget mottar de hundratals mejl varje dag från kvinnor som skriver att de är oroliga för att de inte såg ut som Victoria Beckham under graviditeten och fem månader efteråt fortfarande inte kommer i sina gamla jeans.

– Kändismammor som Liz Hurley har råd med personlig tränare och barnflicka och kan gå på diet efter födseln. De flesta vanliga kvinnor har inte samma möjlighet, säger Judy Ledger på Baby Lifeline, en välgörenhetsorganisation som också sponsrar kampanjen.

Läs mer

Hanna Blanksvärd