”Sele är bra om man föder 2-kilosbebisar”

Nätläsarna tycker till om barnvagnar och bärselar

RELATIONER

Själv föredrar jag definitivt vagn! Har provat bärsele, men aldrig riktigt trivts med det! Vagn ger mycket bättre avlastning för rygg och nacke när man är ute och går (såvida man har en någorlunda modern lättviktsvagn dvs). Jag har själv problem med värk i nacke och axlar och då vagnen faktiskt direkt avlastande, så jag har då inte för avsikt att använda bärsele. Självklart skulle jag kunna tänka mig att pröva om jag hittar en väl fungerande sele, men jag tvivlar på att det skulle kunna bli till en vana!

Liss

För mej var det barnvagn som gällde i alla sammanhang utom när man bara var ute på en promenad eller inomhus när bebisen var extra mammig. Att bära en tung bebis och dessutom bära matkassar var omöjligt för mej, en dålig rygg (spondylolistes) satte stopp för det. Barnvagnen var helt underbar, jag kunde storhandla utan att behöva be någon följa med mej och bära (vi hade ingen bil när mina barn var små).

Sele är mysigt ibland, men väldigt tungt för rygg och axlar. Sen håller jag med om att det är ett oskick att vända barnet från den som kör så tidigt som ofta sker nu.

Nybliven mormor

Jag är far till en fyraårig tjej. Anledningen till att jag inte använde bärsele är att på något sätt kändes det som om bärselen skulle gå av. Det känns som om man har mer kontroll på barnen i barnvagn.

Micke

Jag tycker att man ska använda både bärsele och vagn. Til min son som nu är nästan 6 år använde vi bärsele när vi var på stan och i affärer där det är svårt att ta sig fram med vagn. Perfekt när man ska gå i skogen tex. Men vagn är bra vid promenader på väg där barnet ska sova tex.

Marita

Mina båda pojkar är äldre nu, men jag kan inte tänka mig att ha barnen i sele flera timmar i sträck!!! Deras ryggar håller inte för det! Samma gäller ”Baby-sitter” och den ”bärbara-bilstolen”. ÄNDÅ, hade jag mycket närhet till mina barn, men när de ändå sover såpass mycket på dagarna kan de ju hellre sova i vagnen vid långpromenader. Eller?

Emma

Behövs frågan ställas!!! Klart att sele egentligen är bäst. Men om man nu föder stora barn och inte små 2kg- bäbisar, så får man ju förslitningsskador på axlar och skuldror om man går och bär ständigt... Och tänk på denna varma sommar som var.. både jag och min dotter svettas oerhört mycket (hon föddes varma sommaren -95), då halkade vi omkring på varann då jag försökte bära henne i sele sommartid!

Monica

Jag har tre barn ganska tätt. Jag har bara haft en combi vagn + syskonsits och ståbräda till dem och haft enorma problem med snömodd, trånga affärer och folksamlingar. När vi storhandlat har jag ofta haft den minsta i bärsele och tyckt att det funkat bra.

Vagnen är naturligtvis jättepraktisk när det gäller att försöka ha kontroll över var barnen befinner sig när man är på trafikerade ställen eller i affärer, men jag är våldsamt trött på att lasta ur och i vagnen i bilen, all plats den tar ( i bilen) och försämrad framkomlighet.

Dessutom håller jag med om att det är en statuspyl, det gäller att han hip vagn. Efter tre barn och f.n 6 år är vagnen varken hip eller speciellt snygg !

Mer sele, men som komplement till vagnen, jag tror att barnen sover bäst i vagn.

Anna

I mitt fall så avskydde barnen att bäras i sele. Och dessutom blev det tungt relativt tidigt. Vagn är ju jättebra. Man har ögonkontakt och barnet kan ligga och titta i himlen eller på föräldern eller sova om det hellre vill det.

Gisela

Jag föredrar vagn, men håller med om att vagnarna som säljs på marknaden till stor del är alldeles för dyra samt att dessa framåtvända ”monster” nog inte är mycket att ha!

Självklart beror det på vad man ska göra. Ska man vara en heldag på stan, så tar man ju med en sulky el. dyl. även till en 4 åring!

Dock är det nog så att detta med vagn blivit dels något av en statuspryl. Det är absolut inget fel på att vilja ha det bästa till barnet, men har det inte gått lite till överdrift när man lägger ut summor omkring 10 000 för en vagn ??

5 barnsmamma