Tillfälligt avbrott – var god försök lite senare...

Bästa tipsen för ett sexliv efter BB

Foto: GETTY IMAGES
Mys i sängen med bebisen, men någonting saknas – sexlusten.
RELATIONER

Våga vägra sextorkan efter förlossningen. För det går menar barnmorskan Tina Nevin:

– Lek givare och mottagare så slipper den ena parten prestera.

Det lilla knyttet sover sött och ni ligger i sängen och myser. Ni har det bra, men någonting saknas – sexlusten. Efter lite kramar och pussar säger ni godnatt och släcker lampan. Det är ett vanligt scenario för många par den första tiden efter förlossningen.

– Vi var så slut att vi knappt visste hur vi skulle hinna med att laga mat

eller ens gå toaletten. I ett sånt läge är man knappast sugen på sex, berättar Jessica som fick sitt första barn i april.

En del känner lust redan några dagar efteråt, för andra tar det betydligt längre tid. Rädsla för smärta och läckande bröst är två exempel på sexdödare.

Viktigt att hitta egen tid

– Man kan helt enkelt vara för trött för sex efter förlossningen, säger Tina Nevin, barnmorska och sexualrådgivare på RFSU. Som nybliven förälder ska man prestera så mycket och leva upp till myten om hur allting ska vara med familjelivet. Med all den pressen är det inte lätt att dessutom ha ett bra sexliv.

Att hitta tillbaka till det par man var innan barnet kom är jätteviktigt för förhållandet.

– Om man hade ett bra sexliv innan finns alla förutsättningar för att det ska bli bra efteråt, säger Tina Nevin. Men förvänta dig inte att din partner är tankeläsare, du måste själv ta ansvar för att du ska få det bra.

Ofta talas det om att boka tid för varandra. Det kanske låter trist och föga upphetsande, men ibland kan det vara det enda sättet att få tid att umgås.

– Vi lämnade bort vårt barn ganska tidigt, säger Jessica. Första gången vi hade sex efter förlossningen var det någon som tog ut honom på promenad ett par timmar så att vi fick vara ifred.

Sök hjälp vid problem

När ni väl hittar tiden är det viktigt att inte känna press på sig att det måste bli sex. Tänk bort orgasmprestationen och låt känslan stå i fokus. Försök också hitta nya sätt att ha sex.

– Ett exempel är att agera givare och mottagare där den ena parten får vara passiv och slippa prestera någonting, råder Tina Nevin. Den som är givare kan uppleva det skönt att se sin partner njuta.

Om man inte kommer över tröskeln på egen hand och ser det som ett problem, tycker Tina Nevin att man kan söka hjälp hos en rådgivare.

– Våga säga att det här vill vi prioritera och satsa på. Det är en bra början, tycker hon.

Tina Nevins 6 tips för sexlivets comeback

Jessica, 29: ”Jag hade stygn kvar – det gjorde skitont”

Jessica, 29, har en son på 8 månader med maken Robert, 29.

Foto: GETTY IMAGES
Bilden är arrangerad.

Jimmy, 40: ”När vi fått barnen i säng vill vi bara sova”

Jimmy, 40, och hans fru Viveka, 38, har tre barn.

Olivia, 30: ”Efter fem veckor kunde vi ha sex igen”

Olivia, 30, och Olof, 33, har en dotter på 5 1/2 månad.

Elin Johnsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM