Låtsasbaby avskräcker unga att bli gravida

Kinkiga datordockor får flickor att vänta med mammalivet

RELATIONER

STOCKHOLM/HALDEN

Datorstyrda babydockor som kräver passning dygnet runt ska förhoppningsvis få norska flickor att tänka sig för innan de blir gravida.

Dockan har döpts till Solfrid och används vid Strupeskolan i Halden. Eleverna får ta hand om den en vecka var i tur och ordning. Tanken är att de ska bli så trötta på barnpassning att de skjuter upp eventuellt föräldraskap.

- Det ser ut som om dockan förhindrar graviditet. Sedan 310 elever i tre årskurser genomfört projektet ser det väldigt positivt ut, försäkrar Kerstin Gustafsson, barnmorska i Halden, i ett pressmeddelande från kommunen.

Drabbas av kolik

Normalt blir tio procent av flickorna under 18 år i Halden gravida varje år varav hälften gör abort. Vid Strupeskolan har hittills ingen blivit med barn.

Eleverna, både pojkar och flickor, får ta hand om datorbabyn dygnet runt en vecka var. Den är fullproppad med elektronik och programmerad så att den så långt möjligt beter sig som ett äkta spädbarn som gråter, kissar, kräver mat och blöjbyte och kan börja gallskrika om behoven inte uppfylls. Några elever kan till och med råka ut för att deras baby drabbas av kolik. Om barnet har det bra kan det ge ifrån sig goseljud.

Ungdomarna kan inte fuska genom att skyffla över ansvaret på mamma eller pappa. Var och en har ett datorarmband som bara registrerar vad eleven själv gör med dockan. Med hjälp av ett elektroniskt kort kan man efter veckans slut avläsa om eleven varit en ''god förälder'' eller inte.

Vill lämna tillbaka

Eleverna är till en början oftast mycket entusiastiska inför uppgiften, säger Kerstin Gustafsson:

- Men efter några dagar börjar de lessna. Många vill helst lämna tillbaka babyn innan veckan är slut.

Syftet med dockan är att försöka minska antalet oönskade graviditeter genom att visa att föräldraskap innebär ansvar och krav. Men samtidigt har flera elever sagt att de, på sikt, önskar sig fler barn nu än innan de fick ta hand om Solfrid.

Datordockan har, kanske inte helt oväntat, utvecklats i USA. Enligt företaget skall den inom kort lanseras i Sverige.

Thomas Lindroth/TT

ARTIKELN HANDLAR OM