En av tre gravida dricker alkohol

Barnmorska: Många vägrar avstå från det goda

RELATIONER

En av sju amerikanskor konsumerar alkohol under graviditeten, visar en ny studie.

Men svenskorna är ännu värre: var tredje fortsätter att dricka efter de fått veta att de väntar barn.

– Många kvinnor är inte beredda att avstå från det goda, säger barnmorskan Ann-Britt Hjelm.

Foto: GETTY IMAGES / PRB / IMAGE BANK

Trots att alkohol under graviditeten ökar risken för att barnet får fysiska och psykiska problem väljer en av sju gravida amerikanskor att dricka. En del erkänner till och med att de ibland utsätter sig för en rejäl fylla.

Studien är baserad på en undersökning med fler än 1 000 kvinnor i åldern 18-46.

Forskarna fann att kvinnor dricker mest under de tidigare stadierna av graviditeten. Är hon rökare ökar risken för att hon dricker. 15 procent uppgav att de drack alkohol när de väntade barn och en del att de hade druckit mer än fem enheter, där en enhet betyder en pilsner, ett glas vin eller fyra centiliter sprit.

Majoriteten sa däremot att de druckit mindre än en enhet i veckan.

”Allvarligt problem”

En svensk studie har tidigare visat att var tredje blivande mamma dricker alkohol.

– Det är ett allvarligt problem. Jag tror att det är jättevanligt att man inte är beredd att avstå från det goda, säger Ann-Britt Hjelm som är barnmorska på familjesociala mottagningen, avdelningen för gravida med missbruksproblem, på Huddinge sjukhus.

Många yngre dricker mycket

Det är känt att fostret kan ta skada av stora mängder. Den allvarligaste formen av alkoholskada heter fetalt alkoholsyndrom (FAS), vilket innebär att barnet kan få ett konstigt utseende, begåvningshandikapp, missbildningar på hjärtat, bli aggressivt eller drabbas av depressioner.

Sedan 90-talet finns inga barn med FAS dokumenterade hos Socialstyrelsen, men det är en underdiagnostik enligt Ann-Britt Hjelm.

– Man ser inte alla barn som har skador av alkohol. Det är så svårt att bevisa. Men många, framför allt yngre kvinnor, dricker jättemycket. Alla barn blir inte skadade, men vi vet att måttlig alkoholkonsumtion leder till att barnen blir mindre.

Struntar i varningarna

Inga forskare vet säkert vilken alkoholhalt foster klarar av och därför har Folkhälsoinstitutet i Sverige valt att helt avråda från alkohol under graviditeten. Alla får veta att de bör avstå, ändå väljer många att slå dövörat till.

– När det gäller andra hälsolarm, som akrylamid till exempel, blir det världens sjås och det talas om samhällsansvar. Men när barnmorskan avråder från alkohol blir många kvinnor kränkta och säger: ”Jag tror inte att det är ofarligt så jag tänker dricka ändå”. De tar det inte på allvar, säger Ann-Britt Hjelm.

Fakta/FAS

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM