Mammor skickas hem direkt efter förlossningen

Upprörda kvinnor i Lund – omföderskor får bara stanna några timmar på BB

RELATIONER

Från 1 februari får omföderskor bara stanna några timmar efter förlossningen vid Universitetssjukhuset i Lund.

Många kvinnor är arga och känner sig överkörda.

– Vi är mycket oroliga, säger blivande mamman Camilla Wixenius, 34, till Sydsvenskan.

Mammor som redan fött barn tillåts inte längre att vara kvar tre dagar på patienthotellet vid Universitetssjukhuset i Lund. Bara kvinnor som har haft komplikationer i samband med förlossningen får stanna skriver Sydsvenskan.

Det tas ingen hänsyn till de mammor som känner sig utmattade eller vill komma i gång med amningen.

– Resurserna räcker inte för att stilla den typen av oro, säger verksamhetschef Göran Lingman.

Det är det ökande antalet födslar som är orsaken till att omföderskor inte längre får stanna de tre dagar som tidigare varit norm. De som inte har några komplikationer får vara kvar fyra timmar på förlossningen precis som nu. Sedan flyttas de till patienthotellet där de får vara någon timme för provtagning innan de skickas hem.

Många kvinnor är arga och känner sig överkörda. Flera omföderskor funderar nu på att vända sig till andra sjukhus för att föda. En av dem är Camilla Wixenius, 34, som ska ha sitt andra barn den 3 mars.

– Vi är mycket oroliga nu. Jag tror inte att jag kommer att orka åka hem direkt efter förlossningen, säger hon.

Nytt barn – ny situation

Monica Kolm-Sandström , barnmorska och ordförande i Amningshjälpen, tycker att det är upprörande att neddragningarna drabbar förlossningsvården på det här sättet.

– Det är bedrövligt minst sagt. Det drar ner på vården för kvinnorna som om det inte var viktigt.

Hon anser att det är allvarligt även om det bara gäller omföderskor.

– Det ett nytt barn och en ny situation och inget säger att det går bra nu bara för att det gjorde det innan. Kvinnorna är alldeles omtumlade efter förlossningen och har svårt att ta till sig information. Det är viktigt att de kan ställa frågor när de behöver för att de ska kunna känna sig trygga.

Hon påpekar att två saker är viktiga när nyblivna mödrar skickas hem tidigt: Frivilligheten och att det finns stöd om något krånglar.

– Uppföljningen blir extra viktigt vid tidig hemgång och med det menas när barnet är mindre än 72 timmar. Det behövs en speciell grupp som ringer mamman och hör att allt går bra och som även gör hembesök, säger hon.

Inget tvång

I Lund kommer det att finnas två heltidsanställda barnmorskor som ska ge råd och stöd till kvinnor som lämnar BB tidigt. De kommer att finnas på patienthotellet och kan nås via telefon. Det finns planer på att de även ska göra hembesök i framtiden, men i dagsläget måste mammorna åka in till sjukhuset om de vill tha direktkontakt.

Göran Lingman säger att allt fler mammor vill åka hem tidigt och att de därför måste ha en fungerande organisation för det.

– Men ingen ska tvingas hem. Vi skickar inte iväg någon som inte vill eller kan, säger han till Sydsvenskan.

Lotta Zachrisson