– Vi vill vara kvar två dygn på BB

Nätläsarna kommenterar neddragningarna inom förlossningsvården

RELATIONER

Nio av tio förstföderskor och åtta av tio omföderskor vill vara kvar minst två dygn efter förlossningen.

– Tänk att åka hem med en ny familjemedlem efter fyra timmar när man har slitit i ett dygn och kanske förlorat mycket blod, skriver Camilla, en av nätläsarna.

81 procent av omföderskorna vill stanna två dygn eller längre på BB. Bara drygt var tjugonde kan tänka sig en vistelse på ett par timmar. Bland förstföderskorna är det bara 4,3 procent som vill åka hem innan ett dygn har gått medan 90 procent vill stanna minst två dygn.

Camilla: Jag är upprörd!

Jag är gravid i v 35 och hade tänkt föda mitt 2:a barn i Lund. Nu får det bli Helsingborg , där man tänker på mamman och familjens bästa.

Tänk att gå hem och ta hand om en ny familjemedlem efter 4 timmars vila. Då kan man kanske ha slitit i ett dygn, förlorat 1 liter blod, amning är långt i från i gång, mamman kan fått mediciner under förlossningen som ej hunnit gå ur kroppen. Jag kommer knappt ihåg vad som hände med mig fyra timmar efter min första förlossning, det är som en dimma.

Stumpan: Jag tycker att man ska låta dom gubbarna som sitter och bestämmer sånt här skita ut en vattenmelon på en sisådär 4 kg, sen ska man be dom resa sig upp och åka hem efter ett par timmar.Helst ska dom oxå ha förlorat en liter blod och sytt igen ändan med ett tiotal stygn.

Debattör: Jag stannade drygt två timmar när jag fått mitt andra barn. Efter en helt normal förlossning och med tidigare erfarenhet var det helt OK och min önskan att åka hem så fort det var möjligt. Bor man i en stad och snabbt kan återfinna sig på BB om något går snett sen, hemma, så är tidig hemgång ett alternativ för vissa. Inte för alla. Sen är det bra om det finns en utbyggd hem-vård där en erfaren sjuksköterska/barnsjuksköterska kan göra hembesök. Med ett sånt utbyggt system tror jag att Tidig hemgång kan vara bra för dom som har erfarenhet och känner sig pigga. Sen beror det på vilket stöd som finns hemma

Nata: Jag fick en kraftig blödning fyra timmar efter förlossningen (jag var omföderska) och förlorade 1.6 L blod på bara några minuter. Om jag inte varit på sjukhus då skulle jag varit DÖD! Så skicka inte folk för tidigt hem efter förlossningen!

Katrin:

Om man som nybliven mamma själv väljer att åka hem är ju det okej, om man själv och barnet mår bra, men det borde finnas en större valmöjlighet om man väljer att stanna. En omföderska har ju redan fler barn att ta hand om hemma, och bara det kräver kraft och energi. Efter en förlossning är man trött och kroppen är sig inte riktigt lik, dessutom har man en liten bebis att ta hand om.

Lotta Zachrisson