– Är det normalt att bli deprimerad efter förlossningen

Läs chatten med barnmorskan Monica Kolm-Sandström, ordförande i Amningshjälpen

RELATIONER

Lina säger: Vad erbjuder ni för hjälp och stöd på Amningshjälpen?

Monica Kolm-Sandström säger: Hej, till Amningshjälpen kan du ringa när som helst och fråga erfarna hjälpmammor. Vi har också en hemsida där du kan hitta mycket om amning och dessutom ställa frågor via e-post. Ibland gör vi hembesök men det är helt upp till den enskilda hjälpmamman om hon har tid/möjlighet.

Helena säger: Hej! Amningshjälpen är suverän! Tycker du att man idag prioriterar rätt mellan förlossningsvård och eftervård på bb. Själv skulle jag vilja ha en större beredskap på själva förlossningen och kanske ta resurser från bb.

Monica Kolm-Sandström säger: Ja, det är nog svårt att veta vad man ska prioritera, visst är det viktigt att det finns resurser på förlossningen - alla vill ju att det ska gå bra och vill ha ett friskt barn. Men alltdi är det så att BB inte anses så viktig eftersom det är "friska mammor, friska barn" - det behövs resurser där också!

katinka säger: När jag väntade mitt första barn sa de att man skulle göra knipövningar 6-7 gånger om dagen. Hur många gånger ska man knipa om dagen? Jag kommer ihåg det på morgonen och på kvällen när jag ligger i sängen.

Monica Kolm-Sandström säger: Nu är vi i och för sig utanför amningen... men ca 100 gr om dagen - närhelst man kommer ihåg det - men du kommer ihåg det två gånger om dagen - och det är ju bättre än inget!

jojo säger: jag har ammat mina barn i två och i tre månader,jag tycker att det är svårt.Känt mig värdelös.hur ska en amning gå till från gång till gång

Monica Kolm-Sandström säger: Det är väldigt olika hur det går - men det är väl synd att du ska känna dig värdelös? Du har gjort det du kunnat och mer går inte att göra..... även om en amning misslyckats en gång så kan det gå som "på räls" nästa gång. Men som sagt - viktigast att du sträcker på dig och säger - jag har gjort det jag kunnat - och två och tre månader är bättre än ingenting!

Annika säger: Jag pumpar för att öka mjölkproduktionen. Kan akupunktur hjälpa mig? Oxytocinspray?

Monica Kolm-Sandström säger: Akupunktur kan hjälpa, det finns givetvis punkter att stimulera, men hur det är med vetenskapligheten där vet jag inte.... Oxytocinspray hjälper bara för att driva ut mjölken, påverkar inte mjölkbildningen. Det finns örttheer som du kan prova (hälsokosten) och tänka på att du själv hinner äta, dricka, kanske vila någon gång under dagen? Bra är också om barnet suger oftare - barnet är bättre på att få ut mjölk än en pump...

matte säger: Jag har hört att barn som ammar länge får ett starkt immunförsvar. Hur många år är bra. Att sluta amma efter ett kort tid kan väl knappt vara hälsosamt för barnet eller mamman o den trygghet barnet utvecklar? Och sen en annan fråga. Hur ställer sej barnmorskor till om kvinnan vill föda sittande? Finns det hjälp o få då?

Monica Kolm-Sandström säger: Ja, ammade barn har bättre immunförsvar, men det är omöjligt att säga hur länge man ska amma - än att ju längre ju bättre. Sen kan man ju inte "lova" att om man ammar så slipper barn sjukdomar osv... men om man tittar på en större grupp så är det bättre med amning.

Visst ska du kunna sitta och föda om du vill - om allt är bra, sittande är ju bättre för förloppet och bebisen! Skriv gärna ned dina tankar innan förlossningen och ta med dig det in - det kan vara lite svårt att få fram dessa tanka

Mia säger: Måste det göra ont att amma eller finns kvinnor som slipper smärta?

Monica Kolm-Sandström säger: Det ska inte göra ont att amma, då är det oftast något som är fel, att barnet inte har tag om bröstet ordentligt, ligger snett osv... bröstvårtan ska vara rund när barnet släpper - inte vit eller snedsugen - då behöver läget rättas till. Sen kan en del mammor uppleva utdrivningsreflexen väldigt stark och till en del smärtsamt, men då försvinner det ju när mjölken börjar rinna.

Sara säger: Hej, jag undrar varför man pratar så lite om att många är deprimerade några dagar efter förlossningen. När jag fick mitt första barn var jag relativt ung och var helt säker på att det var något fel på mig eftersom jag inte hade "rätt" känslor för barnet. Nu efter tredje barnet så vet jag att det går över på ett par dag men jag tycker att man borde prata om det mer på mödravården.

Monica Kolm-Sandström säger: Det trodde jag de gjorde - det är ett välkänt begrepp som man kallar "third day blues" när mjölken rinner till så rinner också tårarna - och de som kommer på besök blir förskräckta... men det är vanligt och normalt att känna så.

nettan säger: jag miste mitt barn i magen v39 psd för 2 år sedan fortfarande kan det "rinna" från brösten varför?

Monica Kolm-Sandström säger: Oj, vad tråkigt med din baby!

2 år sedan låter länge för mjölk att vara kvar - ibland ligger hormonet prolaktin kvar på höga nivåer och om det är så att du försöker bli med barn igen och det inte lyckas så bör du kolla upp prolaktivnnivån med ett enkelt blodprov.

le säger: Jag hade jätteproblem med amningen första gången och fick sluta efter två veckor. Nästa barn kommer att födas i Lund och jag blev bestört över dessa nya bestämmelser. Hur ska jag kunna få stöd med amningen, hur ska jag få det att fungera när det inte gick med tre dagars stöd som jag fick förra gången? Kan amningshjälpen hjälpa till i ett sådant läge? Att man förbestämmer med en hjälpmamma tex?

Monica Kolm-Sandström säger: Du kan mycket väl förbestämma med en hjälpmamma - och det är en mycket aktiv grupp just nu i Lund. Titta på vår hemsida på länssidorna så hittar du telnummer till alla hjälpmammor - jag kan hjälpa dig om du vill med kontakt. Om du bor nära någon och hon har tid så kan du också få hjälp med ett hembesök.

Zebra säger: varför spricker man under en födsel o hur undviks detta bäst?

Monica Kolm-Sandström säger: När jag ser en förlossning så fascineras jag över hur det bara kan fungera, man är ju som ett "gummiband"! Det är större risk att gå sönder om det går mycket fort och vävnaderna inte hinner med att vidgas, om barnet är mycket stort osv... Så det du själv kan göra är att lyssna på din barnmorska under utdrivningsskedet om hon säger att du ska försöka låta bli att krysta. Barnmorskan kommer också att försöka "hålla emot" lite så det inte går så fort.

matte säger: vad kan jag som en framtida far göra för underlätta min kvinnas amning...massage el ngt..preparat..uppmuntran?

Monica Kolm-Sandström säger: Kul med en pappa på tråden! Uppmuntran är jättebra - studier har visat att det betyder mycket för amningen med pappans stöd - att du tror på henne, kan trösta när hon är ledsen, vara hennes coach, tala om för alla runtomkring hur bra hon gör det osv... att läsa mycket innan är bra så ni är förberedda. Massage låter också bra! Du kan också hitta egen vägar att umgås med ditt barn, amningen behöver inte vara ett hinder - byta blöja - massera barnet - en massa kringjobb!

Sissi säger: hur vanligt ar det att man inte kan amma och vad beror det oftast på?

Monica Kolm-Sandström säger: Jag har inga siffror på hur många, men man räknar med att biologiskt sett så kan i stort sett alla amma. Men det är ju inte så lätt att få till det alltid! Man påverkas av samhället - hur ofta ser vi t.ex ammande barn? av barnmatsindustrin som skickar ut reklam, av dåligt stöd i omgivningen osv... just brist på stöd och uppuntran är en stor bit i det att inte kunna amma. Men viktigast är att man är nöjd med det man åstadkommit - hur lite eller hur mycket man ammat!

Håkan säger: Det pratas mycket om pappans roll under förlossningen. Vad utöver att vara ett stöd osv. tycker du att pappan bör bidra med?

Monica Kolm-Sandström säger: under förlossningen är det just det - stöd - och det vet jag att många pappor har svårt med - de vill GÖRA något för att underlätta - men det kan de inte - bara vara där! Du kan exempelvis se det som ett lagledarjobb - du är coach och när laget förtvivlar så säger du inte - gå och sätt er och vila då pojkar - utan - det här går bra, ge lite till, jag förstår att du är trött älskling - du gör det bra! ibland känner man ju att pappan mår sämre än mamman - och då är det svårt att vara ett bra stöd

Jessie säger: Jag har under graviditeten haft problem med maten och ej kunnat äta som normalt och ej pga illamående utan andra skäl och nu e jag orolig för att det ska fortsätta efter förlossningen hur kommer det att påverka amningen ?

Monica Kolm-Sandström säger: visst är det viktigt att man äter och dricker ordentligt när man ammar, men det är bara om mamman är kraftigt undernärd som det påverkar mjölkens kvalitet.

Sen kan det ju göra underverk med lite dryck, god mat och vila när man ammar... men du gör nog vad du kan i den frågan...

Monica Kolm-Sandström säger: Då var det slut för denna gången - det här var jätteroligt! Tack ska ni ha alla chattare!

Har du frågor om amning så titta på vår hemsida www.amningshjalpen.se - du kan hitta det mesta om amning och också fråga via e-post - [email protected]

vid sådana här chat så blir det kortfattat - men skriv om du vill veta mer!