– Hur kan vi minska stressen hos barnen?

Psykologen och forskaren Åsa Fichtel besvarar läsarnas frågor i en chatt

RELATIONER

Jessica säger: Hej, Hur vet jag att det är stress som min pojke lider av? Han har ofta huvudvärk. Har kollat synen på honom och det visar inget.

Åsa Fichtel säger: Man får titta på hans vardagliga liv. Hur det ser ut. Se över situationen om han har för mycket att göra. Om han dricker och sover ordentligt. Om han trivs i tillvaron.

malin76 säger: Hur upptäcker man så tidigt som möjligt stress hos barn?

Åsa Fichtel säger: Ofta kan det vara att man får syptom på at tman får int i magen eler i huvudet. Man tycker inte att saker är lika roliga som man har tyckt förut. Svårt att sova och svårt att koncentrera sig som man inte haft tidigare.

Linda säger: Är det vanligare med huvudvärk hos barn idag eller bara mer uppmärksammat?

Åsa Fichtel säger: man tror att detär ett problem som har ökat och det kan väl vara så att tempot i samhället har drivits upp. Man vet att de thar ökat och att barn är mer stressade än för 10-20 år sedan. Men det kan också vara så att man pratar mer om det. Det är både och.

Tobbe säger: Åsa, jag tycker det är viktigt att skilja på stress o jäkt. Stressad kan barnen vara även då de ligger på soffan. Jäkt är mer att hinna med alla aktiviteter etc.

Min erfarenhet är dessutom att barnen själva sorterar ut om det blir för mycket av balett, gymnastik, basket, slalom etc. Vad ttcker du?

Åsa Fichtel säger: Stress kan vara väldigt många olika saker och det är så klart viktigt som Tobbe säger att det är många barn som är duktiga på att säga nej själva om det blir för mycket. Men många kan itne det. Det gäller att var och en hittar sin rätta nivå där man tycker att vardagen är okej. Jäkt kan vara stress men inte nödvändigtvis.

IQ säger: På våran skola är det så här, vi får en massa skit om vi glömmer nåt eller har det lite oplanerat, lärarna däremot inser alltid de sista 2 veckorna av terminerna att det snart är terminsslut och överöser oss med prov då. Oftast har vi kunnat ha flera veckor utan prov, tycker det är illa att det ska behöva va så här!

Åsa Fichtel säger: Jag kan bara hålla med om det. Det är tråkigt att lärarna inte kan planera tiden så att det blir en ökad stressnivå för er i skolan. Det bästa vore en jämn fördelning över året.

Doyenne säger: Hej. Jag anser att avslappning behöver komma in i ett tidigare skede, redan på dagis. De daghem som har massage på schemat har visat goda resultat. Att låta barn beröra och bli berörda av vuxna och kamrater har visat sig ha en mycket avslappnande effekt. Att se till att massage finns tillgängligt på alla dagis och att någon i personalen är utbildad kan kanske vara ett ett steg i rätt riktning??

Åsa Fichtel säger: Ja, det skulle vara väldigt bra och det är många förskolor som redan har infört massage och vet att det är vikgti att röra varann och slappna av. Man föds inte med en kunskap att slappna av utan det måste man lära sig.

Linda säger: Är stress största orsaken till att barn har huvudvärk?

Åsa Fichtel säger: Ja, när man frågar tonåringar framför allt och även vuxna om anledningen till huvudvärken så säger de att stress är största faktorn. Yngre barn rapporterar också stress men där är det svårare för de vet inte alltid vad stress är när de är så små.

malin76 säger: Hur ska man göra för att barn ens egna barn ska bli mindre stressade?

Åsa Fichtel säger: Det är en svår fråga. En viktig sak är att titta över hela familjens situation. HUr man har det. Om familjen mår bra omman hinner med sina barn Om barnen hinner med sin tillvaro, att man har tid för dem. Har man inte det så kan man dra ner på nån aktivitet eller avsätta nån kväll per vecka som man är med barnen eller familjen. Men det är många saker som spelar in.

ivan säger: jag har för mycket läxor och för lite tid att göra dom vad ska jag göra för att slippa huvud värk??

Åsa Fichtel säger: Det beror på varför du har lite tid. Är det så att du har en massa aktiviteter som gör att du inte hinner med läxorna så kan du dra ner på något eller planera tiden på ett så bra sätt som möjligt. Att du tar en viss tid varje dag som du läser så du slipper tokplugga.

Egon säger: hur gör man för att minska stressen i dagens samhälle?

Åsa Fichtel säger: Det är många saker som behövs. Man kan itne ge något enkelt svar på den frågan. jag tror att om man ger människor möjlighet att ha tid för varandra och tid för lugn och ro så skulle människor må bättre. men det behövs många åtgärder från många håll. Vi individer har också ett snsvar för att ordna vår tillvaro så bra som möjligt.

pia säger: Vi lever i ett samhälle där kraven är höga. Hur undvika stress och samtidigt prestera bra resultat i skolan, vilket verkar vara ett måste för att kunna komma in på gymnasium? Hur finner man balansen för sina tonåringar?

Åsa Fichtel säger: Det är också en svår fråga. Vi måste se över vår tillvaro och försöka planera tiden. Fundera på om det är nödvändigt att ha almanackan fullbokad från morgon till kväll, vardag som helg.

Lisa R säger: Jag har också för mycket läxor och för mycket huvudvärk och för lite tid för att orka och hinna med dom. Vad gör man? Vem kan man vända sig till?

Åsa Fichtel säger: Den första personen som du ska vända dig till är dina föräldrar och berätta hur du mår. Tillsammans kan ni se över om det är något ni kan göra för at tminska stressen. Ev. kan du ta upp det med en lärare som du har förtroende för att du inte har tid för läxorna. Du kan också titta över din tid själv och se hur du ska få tid. Ett alternativ är att prata med skolsköterskan på skolan. Men eftersom du tycker att det är just läxorna du har svårt att hinna med så kan det vara bra att ta tag i den bit

Därför stressar barn

En ond cirkel

Det finns hjälp