– Barnen blir utbrända innan de hunnit bli vuxna

Nätläsarna berättar om hur de själva och deras barn har drabbats av stress och huvudvärk

RELATIONER

Annukka: Min dotter, som fyller 12 om någon vecka, har väldigt ofta huvudvärk, svår huvudvärk. Då jag konstaterar vilket tempo och vilken press de har redan i 5:e klass så förvånar det mig inte särskilt mycket.

En annan faktor är givetvis stressen, framför allt i skolan. En del dagar har de ca 10-15 minuter på sig att äta lunch i en fullpackad matsal med extremt undermålig mat, köer, hög ljudnivå, brist på personal etc. Väldigt ofta är hon törstig, mår illa och har huvudvärk när hon kommer hem på eftermiddagen. Hon hinner inte köa för att få vatten eller mjölk till maten t.ex. Man får välja, antingen dricka eller mat.

Mamman: Min 12 åriga dotter har drabbats av precis samma sak som Stina, även hon har fått huvudet röntgad för att kunna utesluta ev tumörer. Detta började för 2 år sedan. Det är skrämmande att dagens skolbarn ska vara så stressade så att de riskerar hälsan! Hon har fått vara mkt hemma från skolan pga dessa skov av kraftig huvudvärk samt periodvis nedstämdhet och trötthet.

Här hemma försöker vi att hon ska få ha det lugnt och skönt, så att hon kan slappna av. Minska elevantalet i klasserna samt anställ fler vuxna och framförallt få det lugnare på våra skolor! Tänk på att det är Sveriges framtid som växer upp idag, ska de vara helt utbrända innan de ens hunnit bli vuxna???

Martin: Jag fick migrän liknande huvudvärk när jag var i 14 års åldern som fick mig att må väldigt illa och bli extremt ljus- och ljud känslig. Huvudvärken hade jag i stort sett dagligen så både skola och annat blev lidande. Enligt mina erfarenheter påverkades koncentrationsförmågan väldigt negativt under denna period. Jag fick hjälp av Huvudvärkskliniken i Växjö och behandlades med akupunktur. Enligt läkarna i Växjö hjälper denna behandling nästan enbart på barn och ungdomar. Jag blev helt fri från huvudvärk efter ca tre månaders behandling och har nu vid 25 års ålder fortfarande inga besvär. Numera har jag mindre huvudvärk än folk i min umgängeskrets

Annika: Jag har en dotter som går andra året på gymnasiet Naturvetenskaplig linje. Hon har MVG i dom flesta ämnena och ställer stora krav på sig. Jag försöker lugna ner läsandet, men det är inte lätt. Hon har varit hos sjukgymnast som säger att hon är väldigt spänd i axlarna. Hon har fått en del tips och massage där. Hon har dom här besvären som jag läst i artikeln om, ont över ögonen mm. Huvudvärken kommer i perioder när det är kämpigt i skolan och hon tar någon gång då och då huvudvärkstabletter, men tycker inte detta hjälper.

Eva: Var dotter Lisa är snart 14 ar har haft huvudvark mer el mindre var dag i 14 manader. Vi har undersokt allt vi har kunnat komma pa. Blodtester, rontgen, headscan. Man har inte hittat nagon orsak. Har provat akupunktur utan resultat. Just nu gar hon till en psykolog for att se om man kan hitta nat dar. INGA smartstillande tabletter hjalper. Lisa lider, hela familjen lider med henne.

Hon ar ambitios och har basta betyg i arskursen. Vi tror nu pa att det ar stressrelaterat och Lisa ar medveten om det---men man kan inte saga till en 13aring att hon inte ska bry sig om skolarbete att betyg inte spelar nagon roll.

Det finns hjälp

Därför stressar barn

En ond cirkel