Att amma ofta kan störa bebisens sömn

Ny studie: Tröst och blöjbyte kan ge bättre nattsömn

RELATIONER

Kinkar bebisen?

Tänk efter innan du tar till bröstet.

Att amma sitt nyfödda barn för ofta kan skapa problem – och förstöra nattsömnen.

Barn som bröstmatas mer än elva gånger under ett dygn kan få svårt att sova. Sömnstörningarna kan hålla i sig i månader.

Forskare har upptäckt att de föräldrar som undviker att mata och gosa med sina barn nattetid får sina små att sova bättre, skriver BBC.

Olika sömnvanor

Två tredjedelar av alla spädbarn sover i stort sett hela natten medan andra håller sina föräldrar vakna timme efter timme. Stressen skapar ett felaktigt beteende.

Forskare från London university har studerat sömnvanorna hos 600 nyfödda barn till dess de blev tolv veckor gamla. Förhoppningen var att få svar på varför vissa barn sover på natten och andra inte.

Hälften av föräldrarna fick fortsätta mata sina barn så ofta de ville.

Den andra hälften som deltog i studien uppmanades i stället att lägga sitt sömniga barn i en vagga eller egen säng i stället för att ta upp dem i famnen och mata dem nattetid.

Sov bättre sedan

När barnen var tre veckor instruerades föräldrarna att fördröja matningen. Om barnet vaknade och var kinkigt på natten skulle föräldrarna inte i första hand trösta med mat. I stället skulle de börja med att byta blöja och hålla i barnet.

Efter tre månader sov de barn där föräldrarna följt forskarnas råd betydligt bättre än motsvarande grupp.

Annika Sohlander