Därför är barn mörkrädda

RELATIONER

Barn som är rädda för mörker behöver inte nödvändigtvis vara ute efter uppmärksamhet som många föräldrar kanske tror. De kan vara drabbade av nattblindhet.

Mörkrädd? Det kan bero på ett synfel.

Forskare säger att det är ett ovanligt tillstånd och därför är det lätt att missa diagnosen. För de flesta personer vänjer sig ögonen vid mörkret efter en kort stund, men vissa barn har problem med det. Även om de inte har några andra synfel och ser hur bra som helst när det är ljust kan deras ögon ha svårt att justera sig för att se i mörker skriver BBC Online.

Ramlade ofta i mörkret

Forskarna från Gartnavel General Hospital i Glasgow nämner två olika fall i en artikel i British Medical Journal. En treårig flicka togs till en läkare efter att hon ständigt klagat på att hon inte såg i mörker. Hon hade problem att sova och ville alltid ha ljuset tänt i sovrummet. Det andra fallet gällde en flicka på två år som ofta ramlade och gick in i saker i mörkret. Hon var för rädd för att ta sig till sina föräldrars sovrum på natten. Efter att hon fick en ficklampa att ha med sig försvann hennes mörkerrädsla.

Forskarna, ledda av Gordon Dutton, säger att det är viktigt att ta reda på så många detaljer som möjligt när barn är mörkrädda, speciellt om familjen har en historia av synproblem.

”Nattblindhet kan få barn att bli extremt mörkrädda. Genom att bara känna till diagnosen och ge barnen möjlighet att själva kontrollera hur ljust de har det kan situationen förbättras”, skriver de.

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM