Är tv:n barnvakt åt din bebis?

Ny forskning: Så påverkas ditt barn av tv-tittande

RELATIONER

Hur mycket ser din bebis på tv?

Enligt en ny amerikansk studie ledd av Donna Mumme, psykolog vid Tufts universitet i Boston, påverkas barn som är yngre än ett år mycket av det som händer i tv-rutan.

Foto: Katrin Jakobsen
Barn är väldigt öppna och kan ta till sig känslomässiga signaler från skådespelarna på tv.

– Barn som är så unga som tolv månader tar beslut beroende på vilka känslomässiga reaktioner som vuxna omkring dem har, säger Mumme vars forskning har publicerats i tidskriften Child Development.

– Det har visat sig att de också kan använda känslomässig information som de plockat upp från tv. Det här betyder att vuxna kanske borde tänka till en extra gång innan de låter sin bebis se ett program som är skapat för äldre personer, säger hon till CNN.

Valde bort leksaker

Forskargruppen testade bebisarna genom att låta dem titta på en video där skådespelare reagerade på olika föremål. Barnen på tio till tolv månader fick sedan samma objekt att leka med. Det visade sig att de allra yngsta inte hade påverkats av programmet. Det gjorde däremot de på tolv månader.

Då skådespelarnas reaktioner på ett föremål hade varit neutrala eller positiva lekte barnen gärna med prylen. Men om personen i programmet verkade rädd eller upprörd valde barnen att undvika objektet som framkallade de känslorna.

Väldigt receptiva

Barnpsykologen Lars Jalmert säger att man i dag inte vet exakt hur barn påverkas av tv-tittande.

– Redan små barn är väldigt är väldigt öppna och känsliga för allehanda signaler, både ljud, bild och lukt. De är receptiva och tar lätt till sig känslostämningar. Man kan inte säga att tv-tittande inte påverkar dem alls. Men i dag vet vi inte hur, säger han till aftonbladet.se.

Lotta Zachrisson