– Vi var extremt försiktiga med Elin - det hjälpte

RELATIONER

Vår dotter Elin är ett år och sju månader och tror jag lite unik. Både jag och min fru är allergiker och astmatiker, men vår dotter verkar ha klarat sig nästan helt. Jag är födoämnesallergiker sedan födseln, bland annat mot ägg, fisk och nötter. Fortfarande kan jag inte äta dessa livsmedel utan magbesvär, utslag och andningsproblem. Jag har också lätta astmabesvär som jag tar medicin för. Min fru har liknande besvär men lättare, så till vida att hon kan äta den mesta fisken men ej torsk (som är mest allergen) och även hon är känslig för äggvita.

Vår dotter har ej utvecklat några påvisbara allergier, men vi har mot bakgrund av våra egna besvär försökt göra allt ”rätt”. Elin ammades helt i fyra månader innan hon överhuvudtaget fick smaka någonting annat. Därefter fick hon börja med mosad potatis i små portioner. På vår läkares inrådan så väntade vi med mjölkprodukter tills hon var åtta månader. Innan det fick hon specialvälling, Nutramigen.

Vi har hela tiden gått extremt försiktigt fram, fisk fick hon smaka först vid ett år och två månader. Då gjorde vi en så kallad provokation. Det innebär att man introducerar fisk i extremt liten mängd som sedan stegras över tiden och numera äter hon fisk som vem som helst, även torsk. Min fru ammade delvis fram till sju månaders ålder innan hon slutade helt.

Även skaldjur har vi provat nu och det går bra, näst i tur står ägg, som vi har väntat längst med. Vi kommer att göra samma sak där, det vill säga, gå mycket försiktigt fram.

Pälsdjur som båda vi föräldrar är allergisk mot har vi sett till att hon träffat vid några tillfällen då och då och följt upp med så kallat ”pricktest” på sjukhuset och hon visar ingen allergi mot det heller.

Vi bor i en enplansvilla byggd -96 med mycket naturmaterial och mycket god ventilation, utan källare. Vi bor lite på landet utanför Nykvarn.

Personligen är jag helt övertygad om att miljön har spelat stor roll för Elin. Hon fick alltid sova middag utomhus när hon var liten, vilket jag också tror är bra.

De enda besvär hon haft är en eventuell fökylningsastma som vi har medicinerat för, men stannar det vid det så är vi oerhört tacksamma.

Vi är medvetna om att vi, framförallt Elin, har haft en oerhörd tur. Det skulle vara kul att veta om det bara är slumpen som avgjort eller om det är miljön och vår försiktighet som bidragit.

Fredrik Pettersson, Nykvarn

Läsarnas berättelser