Sömnkriget

Så får du barnet att sova på nätterna

RELATIONER

Ska man låta barnet skrika på natten?

Eller ta upp och trösta det?

Åsikterna delar landets föräldrar i två läger just nu.

Foto: JOEY ABRAITYT
inte alltid pigg på sömn Arvid Andersson, 8 månader, lärde sig sova med 5-minutersmetoden. – Vi började med 5-minutersmetoden när Arvid var 5 månader. Jag var helt slut och orkade inte mer, säger mamma Elin. Pappa Hol Mats tycker att alla bör använda metoden.

Åtskilliga föräldrar får sin nattsömn förstörd. Många blir trötta och deprimerade. En del står inte ut med att vakna av spädbarnens skrik nätterna igenom.

På sajten FöräldraNätet pågår just nu en livlig debatt om hur man bäst ska få sitt barn att somna.

I fokus står 5-minutersmetoden, eller ”skrikmetoden”.

Skriker i 5 minuter

Den går ut på att låta barnet ligga kvar och skrika tills det somnar själv. Men var femte minut ska man titta till det och visa att man finns och bryr sig – utan att ta upp det.

– 5-minuterskriget kommer och går. En del föräldrar vill inte låta barnet skrika och är rädda att det ska känna sig övergivet, säger Anna Toss som är fyrabarnsmamma och chefredaktör för FöräldraNätet.

Den omtvistade 5-minutersmetoden lanserades av barnläkaren Berndt Eckerberg i slutet av 70-talet. Grundtanken är att barnen sover lugnt hela natten om de har somnat ensamma. Har de somnat med en förälder behöver de hjälp att somna om eftersom de saknar föräldern. Det blir en ond cirkel.

– 5-minutersmetoden funkar alltid. Det är det mest effektiva sätt som finns. Alla barn kan lära sig att sova hela natten. Om föräldrarna får sova och mår bra, mår barnet också bra, säger Berndt Eckerberg.

Det låter så enkelt. Men hur klarar man att höra det hjärtskärande skriket hos sitt barn?

Ett känsligt ämne

– Visst känns det hemskt att höra barnet skrika, det är helt emot våra föräldrainstinkter. Men det är en instinkt som är anpassad till vildmarksliv för 10 000 år sedan, inte till vårt moderna samhälle.

Sömn är helt klart ett känsligt ämne.

– Alla runt omkring påverkas av att barnet inte kan sova. Dels lider man själv av att inte få sova, dels av att inte kunna göra det bästa för barnet, säger Anna Toss.

Så här gjorde Elin och Hol Mats

Här är bästa sovtipsen

Vi 5: Hur tycker du att man ska lära barn att sova?

Eva Barkeman