Äntligen får de bli föräldrar

1 av 2 | Foto: BENGT BJÖRK/KARLSKOGA KURIREN
BRÅKADE - FÖR LITE I tre år har Björn och Ing-Gun Klarström i Karlskoga kämpat för att få adoptera. Till en början fick de nej för att de bråkade för lite. Nu har de sociala myndigheterna gjort en ny utredning och ändrat uppfattning.
RELATIONER

KARLSKOGA

Makarna Björn och Ing-Gun Klarström i Karlskoga är omtumlade - och mycket lyckliga. Enligt en ny hemutredning anses de äntligen lämpliga som adoptionsföräldrar.

- Vi har längtat så otroligt mycket efter barn, här hemma är allt förberett för en ny familjemedlem, säger Ing-Gun, 44.

I snart tre år har de kämpat för att få adoptera. Men den första hemutredningen som genomfördes av de sociala myndigheterna i Karlskoga blev en katastrof för paret. De ansågs olämpliga bland annat för att de aldrig brukade gräla med varandra. Barn bör lära sig hur konflikter hanteras, menade utredarna.

Beredda att ge upp

– Först blev vi alldeles knäckta och var beredda att ge upp, det var så mycket som blev fel i utredningen, säger Ing-Gun och suckar.

– Herregud, det där med att vi inte grälade framställdes så konstigt. Vi försökte inte framstå som felfria utan berättade bara att vi hellre resonerade än skrek och bråkade.

Ärendet gick ända upp i Regeringsrätten och där blev det också nej. Ing-Gun berättar om tårar och hopplöshet. Om den ständiga längtan och om känslan att inte duga.

– Det är klart att man känner sig mindervärdig som människa i det läget vi befann oss.

Fallet fick stor uppmärksamhet, och hård kritik riktades mot de ansvariga i Karlskoga kommun. Som tog åt sig - och inledde en ny utredning.

– Den här gången blev Björn och Ing-Gun sedda på ett helt annat sätt. Och då visade det sig att de var mycket lämpliga som föräldrar, säger Karin Sjödal-Gunnarsson, kulturskribent som engagerat sig i ärendet.

Socialnämndens ordförande Bengt Johansson bekräftar att makarna Klarström nu fått godkännande och kan gå vidare med sin adoptionsansökan.

Den första utredningen var mycket negativ och nu har ni gjort helt om - varför?

– Jag kan inte gå in på detaljer men kan väl säga så mycket att båda parter har lärt sig mycket under ärendets gång. Både vi och de sökande.

Björn och Ing-Gun försöker nu glömma allt det tråkiga.

- Nu vill vi bara skynda oss så vi får vårt barn.

Blir det pojke eller flicka?

Ing-Gun skrattar lite och säger:

– Det spelar ingen roll, inte heller varifrån barnet kommer. Det viktigaste är att vårt barn kommer att bli väldigt älskat.

Ebba von Essen