Recepten för dig som plötsligt fått ett vegobarn i familjen

1 av 4
RELATIONER

Vegetarisk pizza

1,5 dl grahamsmjöl

3 dl vetemjöl

2 dl vatten

25 g jäst

Fyllning:

0,5 dl tomatpuré

1 skivad gul lök

1/2 grön och 1/2 röd paprika, i strimlor

1 skivad vitlöksklyfta

6–8 chaminjoner i skivor

2 dl riven ost, 2 tsk oregano

Sätt ugnen på 200 grader. Lös jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt oljan. Blanda mjölsorterna. Låt degen jäsa i 20 minuter. Baka ut en stor eller fyra mindre pizzor. Bred på tomatpurén. Strö över ost och fördela svamp, paprika, lök och vitlök. Grädda i 20 minuter mitt i ugnen. Strö över oregano och servera.

Grön ärtsoppa

20 cm purjolök

1/2 zucchini

12 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

2 msk olivolja

1 litet paket djupfrysta ärter

Salt

Skiva purjon, riv zucchinin grovt och finhacka vitlöken. Fräs allt i olivoljan. Slå på vatten, lägg i buljongtärningarna och låt koka upp. Sjud i 10 minuter. Tillsätt ärterna, koka upp och smaka av med salt.

Linsbullar

3 dl kokta linser eller färdiga på burk

1/2 gul lök, finhackad

3 kokta potatisar

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk timjan

Salt och peppar

Mixa linser, lök och potatis till en färs. Smaksätt med vitlök och timjan. Smaka av med salt och peppar. Rulla bullar och stek i olja på medelvärme tills bullarna fått fin stekyta.

Källa: ”Claras gröna kokbok” av Maria Fredin Skoog med foton av Gunnar Nydrén (B Wahlströms förlag)

Vinn vegetarisk kokbok

4 gröna typer och hur de ska äta

Foto: getty images
växande skara. Allt fler blir vegetarianer. Hälsa reder ut riskerna och ger tips på hur du kan kompensera kosten för att ditt barn ska få i sig alla viktiga ämnen.

Chatarina Sayah ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM