Kejsarsnitt är modellen

De kända supermammorna väljer kejsarsnitt för att hålla formen

1 av 2 | Foto: reuters
Tyska supermodellen Claudia Schiffer med sin nyfödda son Casper.
RELATIONER

De är supermodeller och nyblivna mammor.

De föder en månad för tidigt med kejsarsnitt för att slippa överflödigt fett på magen.

Nu går amerikanska experter till angrepp mot hollywoodkvinnorna.

– De är farliga förebilder. Nyblivna mamma ser inte ut som de gör, säger de.

Många stjärnor tar direkt efter födseln hjälp av kostexperter och personliga tränare för att gå ner i vikt och träna upp musklerna. Efter någon månad syns inga spår efter förlossningen.

I förra veckan födde Claudia Schiffer och Elle Macpherson varsin son. Följer de kändistrenden lär det inte dröja länge innan de marknadsför sommarens bikinimode eller går på premiär i tajta klänningar.

Men den vanliga kvinnan har helt andra förutsättningar, menar experter. De oroar sig för att de nya ”supermammorna” skapar ett snedvridet ideal.

– Dagens ”supermamma” förväntas inte bara jobba och ta hand om familjen. Nu måste hon ha en modellkropp också, och det är omöjligt, säger Jan Christilaw, gynekolog och kvinnoläkare på B.C. Women’s Hospital i Vancouver, Kanada, till tidningen National Post.

”Vacker förändring”

Jan Christilaw är en av flera experter som går till attack mot kändismammorna.

– De får kvinnor att känna sig otillräckliga trots att det är helt naturligt att kroppen förändras efter förlossningen. Det är en vacker förändring som vi borde hylla, säger hon.

Om kroppen återhämtar sig för snabbt efter födseln är det ett tecken på att kvinnan på ett ohälsosamt sätt stressat sin kropp, menar Jan Christilaw.

Rykten säger att en del stjärnor väljer att föda en hel månad för tidigt med hjälp av kejsarsnitt, för att undvika bristningar och att slippa överflödigt fett på magen. Fenomenet kallas ”too posh to push”, ”för fin för att krysta”, och fick namnet efter Victoria ”Posh” Spice, som valde kejsarsnitt. Tyska Claudia Schiffer, som födde flera veckor för tidigt med kejsarsnitt och uppgav sin fotskada som orsak, har blåst nytt liv åt ryktena om stjärnor som föder för tidigt av kosmetiska skäl.

Är skeptisk

En annan gynekolog, Jennifer Blake, påstår att bilderna av de vackra kändismammorna ljuger. Kläder, styling och retuschering gör att de ser smalare ut än vad de är i verkligheten.

– Jag är skeptisk. Om kvinnor ser de här kändisarna som förebilder så finns det anledning till oro. Det viktigaste för en gravid kvinna eller en kvinna som nyligen fött är sin hälsa och babyns hälsa. En platt mage borde vara det sista hon bekymrar sig om, säger hon till National Post.

Kändismammor som valt kejsarsnitt:

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM