Gräddfil för pappalediga

Regeringens anställda får alltid 90 procent av lönen i föräldra- ersättning

RELATIONER

När Jens Henriksson är föräldraledig får han behålla 90 procent av lönen.

Han är finansministerns närmsta medarbetare och tillhör en gräddfil som slipper tänka på maxbelopp i föräldraförsäkringen.

– Det är ett avtal min fackliga organisation förhandlat fram, säger han.

Foto: LOTTE FERNVALL
har råd att vara ledig Om finansminister Bosse Ringholm var pappaledig skulle han få 73 800 kronor i månaden i ersättning. De flesta vanliga löntagare får nöja sig med 80 procent av lönen - men högst 19 300 kronor. Det ersättningstaket gäller inte för dem som arbetar inom regeringen. Barnen på bilden träffade ministern på ett daghem i Upplands Väsby.

Före valet lovade finansminister Bosse Ringholm att höja taket för föräldraförsäkringen.

I dag svävar han på målet.

I går berättade SVT:s Aktuellt att för ministerns medarbetare spelar ett brutet vallöfte ingen roll. De har redan 90 procent av lönen - oavsett hur mycket de tjänar.

Fick dubbelt så mycket

Jens Henriksson är en av finansministerns närmaste medarbetare och var pappaledig några månader förra året.

Om Jens Henriksson haft ett vanligt jobb hade han fått 80 procent av sin lön, men inte mer än 19 300 kronor i månaden, under pappaledigheten.

För den tid han var pappaledig, drygt två månader, hade det gett honom 43 000 kronor.

Nu har Jens Henriksson inget vanligt jobb – han är statsanställd. Och med sitt kollektivavtal i ryggen fick Jens Henriksson därför i stället ut 90 000 kronor - 90 procent av lönen på 45 000 kronor i månaden.

– Det är ett avtal som min fackliga organisation förhandlat fram, säger Jens Henriksson.

Avtalet gäller alla statligt anställda. Det ger 90 procent av lönen och har inget tak. Det gäller vid myndigheter, i regeringskansliet och i riksdagen.

En månad före valet gick finansminister Bosse Ringholm ut med löftet att om socialdemokraterna bara fick fortsätta regera efter valet skulle taket i föräldraförsäkringen höjas.

Svävar på målet

– Jag har tidigare sagt att höjningen ska göras om det statsfinansiella läget så tillåter. Jag kan nu konstatera att det finns ett sådant utrymme. Om vi socialdemokrater får det svenska folkets förtroende avser vi att höja taken den 1 juli 2003.

Så sa Bosse Ringholm den 15 augusti förra året.

För nyblivna föräldrar var det en reform värd många tusenlappar. I ett slag skulle taket höjas från 19 300 kronor i månaden till 25 700.

I dag svävar finansdepartementet på målet.

– Vi sa att vi ville höja taket för att fler människor, framför allt män, skulle ta ut föräldraledighet - men bara om det fanns utrymme, säger Jens Henriksson i dag.

Finns utrymmet?

– Jag vet inte. Och jag kan inte säga åt vilket håll det lutar utan det får vi återkomma till i vårbudgeten i april.

Statligt anställda är inte ensamma om att ha förmånliga avtal för föräldraledighet.

Flera stora företag, däribland Ericsson, fyller upp så att den föräldraledige inte förlorar så mycket på att stanna hemma.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM