Var fjärde kvinna väljer kejsarsnitt – för att hålla formen

9000 nätläsare i stor undersökning

RELATIONER

En fjärdedel av Aftonbladets nätläsare kan tänka sig att föda barn genom kejsarsnitt – för att hålla formen.

– Det är en öppen bukoperation och det ska man inte underkasta sig om man inte har starka skäl, säger Bertil Sjöberg, verksamhetschef på Södersjukhusets kvinnoklinik.

Foto: Per Björn
Dominika Peczynski fick dottern Hannah med kejsarsnitt.

En ny trend har skapats bland supermodeller och skådespelerskor i USA.

De föder barn med hjälp av kejsarsnitt för att slippa överflödigt fett på magen och komma i form snabbare.

När aftonbladet.se ställde frågan ”Skulle du kunna tänka dig att göra kejsarsnitt för att hålla formen?” svarade runt 9 000 kvinnor på frågan. Nära en fjärdedel (24,5 procent av de tillfrågade) svarade ja.

Självvalda kejsarsnitt ökar

I Sverige sker 14–15 procent av alla förlossningar med kejsarsnitt och antalet ökar. För 30 år utgjorde kejsarsnitten bara 5 procent av förlossningarna.

Ökningen har flera orsaker. Bland annat är kvinnor i dag mer medvetna och insatta i de val de har vid en förlossning. Men att så många kan tänka sig kejsarsnitt för att komma i form snabbare öppnar för frågan:

Är kejsarsnitt så riskfritt att det bör vara ett val enbart av kosmetiska orsaker?

– Alla operationer innebär en risk eftersom de kan medföra infektioner, tarmvred eller andra postoperativa komplikationer. Alla förlossningar innebär givetvis vissa risker men går det att föda vaginalt ska man göra det, säger Bertil Sjöberg, verksamhetschef på Södersjukhusets kvinnoklinik.

Han har märkt en ökning av självvalda kejsarsnitt de senaste åren men aldrig hört någon som valt det av kosmetiska orsaker. Oftast beror det på kvinnornas rädsla eller andra komplikationer.

Hur påverkas kroppen av kejsarsnitt respektive vaginal förlossning?

– Vid ett kejsarsnitt får man ett ärr på magen i varierande storlek vid bikinilinjen. Föder man vaginalt töjs slidans väggar ut. De återgår inte alltid till 100 procent men det är så små marginaler att de flesta kvinnor inte känner av det, säger Bertil Sjöberg.

Hudbristningar på magen som ofta uppkommer vid graviditet kan heller inte undvikas med kejsarsnitt.

”Rädd för smärtan”

Artisten Dominika Peczynski valde att föda sin dotter med kejsarsnitt. Det var dock inte för att komma i form snabbare.

– Jag ville inte föda helt enkelt. Jag kunde inte tänka mig tanken. Dels är jag rädd för smärtan, dels för att ligga där utsatt och utlämnad till andra människor, säger hon.

– Kvinnorna som funderar på kejsarsnitt ska betänka riskerna och se över för- och nackdelar. Då tror jag de flesta väljer vaginal förlossning, säger Bertil Sjöberg.

Så här går ett kejsarsnitt till:

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM