– Något tips till en stressad småbarnsmamma?

Maria Fredin Skoog som skrivit ”Claras gröna kokbok” chattar med läsarna om grön mat

RELATIONER

köttätarn säger: Varför äter man vegetarisk mat mn måste ju ha kött

Maria Fredin Skoog säger: Det är en allmän missuppfattning. Vi är allätare. De flesta människro i världen äter inte kött för de har inte råd och tillgång och de överlever. Vi behöver inte kött.

Linda säger: Hur mycket protein är det i bönor jämfört med kött? Hur mycket måste man äta?

Maria Fredin Skoog säger: Olika bönor innehåller olika mycekt protein. Mest innehåller sojabönor. En normal portion med en tredjedel bönor och grönsaker och ris och om man äter en bra frukost så är det ofta bra. Proteinbrist är inte det som vegetarianer ska oroa sig mest för.

kicki säger: vad innehåller vegetariska biffar

Maria Fredin Skoog säger: Det beror på vilken biff det är. En sojabiff innehåller mest näring. En morotsbiff får du kolla på innehållsförteckningen om den är berikad med sojamjöl. En rotfruktsbiff bör kompletteras med ärtor eller bönor om man är vegan.

Linda säger: Är det sant att veganbarn ofta har en ätstörning?

Maria Fredin Skoog säger: det är jättefarligt att generalisera. Det finns vad jag känner till inga florskningsuppgifter som bevisar det. Men alla barn som bestämmer dig för att bli vegan bör äta B12 som kosttillskott.

jaja säger: vad kan du rekommendera en stressad småbarnsmamma att göra till middag?

Maria Fredin Skoog säger: Risotto eller pasta är det snabbaste. Köp färsk pasta och en färdig tomatsås på burk, en god tomatsås och komplettera såsen med rivan morötter, vita bönor, krydda med lök, vitlök, ha riven ost till. I en risotto är det gott med stekta champinjoner, parika, och lök och riven ost till.

visslaren säger: hej! vilken är din absoluta vegitariska favoriträtt?

Maria Fredin Skoog säger: Det är canelloni fylld med gorgonzola, spenat och kantareller.

visslaren säger: vad ska man oroa sig mest över då?

Maria Fredin Skoog säger: Det är B12-brist och järnbrist. Det är främst slarvveganer som råkar ut för det.

visslaren säger: vad händer med kroppen om man endast äter grönsaker?

Maria Fredin Skoog säger: man råkar ut för B12-brist. De tär mycekt allvarligt. Det lagras i kroppen. det måste tillföras till kroppen. Normalt har man ett förråd som räcker i tre år. När bristen upptäcks har man tärt på sitt förråd i upp till fem år. det kan få allvarliga konsekvenser på nervsystemet som kan vara svåra att komma till rätta med.

Ida säger: Varför skriver du just om vegetarisk mat??

Maria Fredin Skoog säger: Det beror påatt jag har en bakgrund som vegatarian. Började för 30 år sedan. Nu mer äter jag också fisk, vilt och lamm, men inte så mycket. Bokförlaget sökte efter någon som kunde skriva en bra kokbok för familjer där det kanske bara finns en vegetarian. För att göra det så enkelt som möjligt men ändå näringsriktigt.

Tindra* säger: Kan man vara vegetarian fast man har diabetes..Min läkare säger att det är svårt att klara av det...

Maria Fredin Skoog säger: man kan absolut vara det, men rådgör med din läkare och ta kontakt med en dietist. Experimentera inte själv.

Charlie säger: Några tips om fettsnål vegetarisk mat?

Maria Fredin Skoog säger: Väldigt kort kan jag säga: det syditalienska köket. Det är inte så mycket ost och såser, utan pasta och tomatsåser. Hela medelahavsköket är bra.

Helen säger: Vill bara säga tack för en mycket trevlig och lättlagad bok! Helen i receptionen I-gatan

Maria Fredin Skoog säger: Vad kul att du uppskattar boken.

Monica säger: Har du nåt tips på hur man hanterar ickevegetarianers skepsis? Det är jobbigt att behöva försvara sitt val hela tiden.

Maria Fredin Skoog säger: Det är enklaste är att inte säga att man är vegetarian. Blir man bortbjuden behöver man inte säga det innan utan ät allt annat som finns. Ofta blir folk väldigt upprörda och ställer en massa frågor. Ofta går det bra att äta det som finns som är vegetariskt. Man kan alltid fråga om de själv har erfarenheter av vegetarisk mat. Ofta är det äldre män som inte tror att man blir mätt på vegokost. Då kan man bjuda på canelloni medd gorgonzola och kantareller. Då blir de tysta.

mia säger: Hej!tycker du att alla borde sluta äta kött?

Maria Fredin Skoog säger: Nej, men man skulle klara sig på att äta betydligt mindre kött. man rekommenderar 150 gram kött eller fisk till varje portion idag. Det tyckert jag är för mycket. Hälften räcker absolut så kan man öka på med grönsaker och pasta eller vad man ahr till istället.

Lina säger: Ar det overlag billigare att laga vegetarisk mat?

Maria Fredin Skoog säger: Absolut. det beror lite på hur man lagar vegetarisk mat. Ska man köpa exklusiva grönsaker när det inte är säsong blir det dyrt. Nu är det vinter och då är rotffrukter bra bas.

Monica säger: Finns det snabba och enkla vegetariska rätter som samtidigt är goda? Några tips?

Maria Fredin Skoog säger: Det finns massor. Soppor. Ett exempel är rårivsoppa. Riv rotfrukter och koka upp i buljong i några minuter och ta en macka med ost eller sesampata till. Det är jättesnabbt. Gör en fritata av gårdagens pasta. Blanda med ägg och lite lök och en färdig tomatsås. Strö över ost och in i ugneni 15 minuter.

Lasse säger: Hej Maria.

Har Du fått mycket inspiration från dina föräldrars matlagning?

Maria Fredin Skoog säger: Framförallt min mamma. Pappa tyckte mest om mat. han kunde vända pannkakor i luften. Annars lagade han inte så mycket mat.

tinafina säger: hej har du hört talas om empanadas? åt det i Argentina för två år sedan men har inte hittat ngt bra recept

Maria Fredin Skoog säger: gå in på internet och ta någon bra sökmotor så får du säkert ett bra recept. jag har inget recept i huvudet just nu tyvärr, men håller med om att det är jättegott.

Lina säger: Hej, undrar om din kokbok finns ute att kopa nu och vad den kostar?

Maria Fredin Skoog säger: den finns ute i alla bokhandlar och större varuhus. Lite olika pris men nånstans mellan 150 och 200 tror jag. Du kan ju vinna den på Aftonbladet också.

Det var jättekul att svara på alla frågor.

Ett litet studentens snabbaste tips som avslutning: 4 paket snabbnudlar, ett paket frysta wokgrönsaker. Koka nudlarna. Fräs på dem med grönsakerna. Häll på 1 dl sötsur chilisås och 0,5 dl soja. Högst tio minuter tar det. det blir 4 portioner.

Lycka till i det gröna köket!

Vinn vegetarisk kokbok

ARTIKELN HANDLAR OM