Hur får jag hjälp med min förlossningsrädsla?

Barnmorskan Mona Göransson chattar med läsarna om graviditet och förlossning

RELATIONER

lea säger: Spelar det någon roll om man har en livmoder som är mer åt höger sida när man väntar barn?

Mona Göransson säger: Nej. Det har ingen som helst betydelse. Det kan ändra sig under graviditeten.

Caroline säger: Hur påverkas barnet av stress?

Mona Göransson säger: En svår fråga. Man vet inte till 100%. När man stressar så får man stresshormoner och de kan gå över till barnet. Det finns inget skydd för det. Kvinnor som lever i extrema stressituationer, som t.ex. krig. Man har forskat men är itne överens. Det är inte bra att utsätta barnet för regelbunden stress, men lite stress är normalt och okej.

lea säger: Är det farligt att ha druckit vin vid ägglossningstiden när det sedan visar sig att man är gravid?

Mona Göransson säger: Nej. Inte vid ägglossningen för då är det ingen graviditet.

marie säger: Hej

Jag undrar hur länge man kan ha spiral efter en förlossning. Jag har haft min sedan dottern föddes i jan 1996. Kan är det tid att byta ut den eller hur ser du på saken?

Mona Göransson säger: de flesta spiraler kan man ha 5-7 år. Det kan ha en effekt längre, men vill man vara säker så ska man byta. Det är lite olika och står i broschyren.

Maria20 säger: Jag e bara inne i ca vecka 8 och det kommer något slags slem när jag går på toa ibland! E lite orolig! Har du nån aning om vad det är?

Mona Göransson säger: Det är troligaste är att det är en ökad flytning för att du är gravid. Är den inte blodblandad eller kommer med smärtor så är det något du får vänja dig vid.

Jy säger: Om man som jag är panikslagen inför att ev skaffa barn pga graviditet och förlossning, finns hjälp att få? Jag mest rädd för förlossningen, smärtan och att inte ha kontroll. Men jag vill helst inte förlösas med kejsarsnitt.

/Jy

Mona Göransson säger: Ring till den mödravård du tillhör och be att få ett samtal med barnmorska. Hon kan sedan skicka dig vidare till någon som har hand om förlossningsrädlsa. Ta abslout kontakt. Avstå inte. Det finns hjälp att få.

Jenny säger: Vilken sorts smärtlindring kan du rekommendera? Går i valet och kvalet, behöver lite råd!

Mona Göransson säger: Generellt: Välj ingen smärtlindring före förlossningen. Avvakta och se hur lång tid förlossningen tar och hur det går. Ta beslutet när det behövs och diksutera med barnmorskan. Man kan alla bedövningar om det behövs, men man måste välja när man vet var man har sin smärta.

Felicia säger: Får man välja själv om man vill ha kejsarsnitt?

Mona Göransson säger: I stort sett kan man svara ja på den frågan. Men man måste diskutera det med en läkare på sjukhuset. Man måste diskutera för- och nackdelar och det kan vara olika råd och orsaker för olika kvinnor. Man får inte bestämma själv utan att ha pratat med läkare.

Destiny säger: Vad ska man tänka på när man ska föda sitt första barn och har gynekologskräck?

Mona Göransson säger: Tänk varför du har skräcken. vad är jag rädd för. Generellt behöver man itne ha kontakt med gynekolog utan barnmorska. det är bra att berätta vad man är rädd för och då får man hjälp. barnmorskorna jobbar med detta varje dag och är vana vid frågorna och att kvinnor är rädda. Om du berättar så gör de allt för at de tska bli bra.

camis säger: Hej!

Ska föda mitt 3:e barn med beräknad förlossning i morgon 22/2. Känner mig så rädd och orolig...vet ej vad jag ska ta mig till. Kan du ge mig råd?

Mona Göransson säger: Kontakta förlossningen eller mödravården och kräv att få hjälp.

Snuttan säger: Hur vet man om man har ett bäcken som är för trångt för en "vanlig" förlossning??

Mona Göransson säger: Om man är frisk och inte haft kopnstig sjukdom i bäckenet elelr varit med i en olycka så är kvinnor inte för trånga. Vill man vara 100%säker så låter man röntga bäckenet.

Karl säger: Hej! Jag undrar om det är nyttigt, skadligt eller ovidkommande för fostret om man spelar akustisk gitarr och klanglådan ligger mot en stor gravid mage och resonerar in i livmodern.

Mona Göransson säger: Barnet hör. Många studier visar att lugn musik verkar positivt. Vissa säger att klassisk musik utvecklar intelligens. Märk hur barnet reagerar, om det sparkar kraftigt kanske du ska lägga av. Men att det är skadligt tror jag inte. Gå på känsla.

Malin vecka 35 säger: Jag "råkade" få i mig ädelost "ovetandes", omkring vecka 25, men fick aldrig några symtom på diarré eller annat efteråt. Kan jag räkna med att det aldrig blev någon listeria-smitta av det?

Mona Göransson säger: Ja, troligen. Mycket ädelost är pastöriserad och har du inte haft några syptom så glöm den ostbiten.

Johanna21 säger: Jag är i vecka 24+5, hur ofta bör jag känna fosterrörelser vid denna tidpunkt? Tack! Mvh Johanna

Mona Göransson säger: Du borde känna fosterrörelser varje dag. Det kan variera hur mycket det är. Ibland vild och ibland lugn.

Anna säger: Hej! Jag måste bara få säga att jag mår jättedåligt av Aftonbladets propaganda mot kejsarsnitt. Det låter som man garanterat ska dö pga av att man fått kejsarsnitt. Jag kunde inte välja denna gången men hoppas på vanlig förlossning nästa gång. Vad säger du om riskerna?

Mona Göransson säger: de kroppsliga risekrna är större vid kejsarsnitt än vanlig förlossning om inte mamman är sjuk på ett sätt som gör att hon inte kan föda vanligt. Händer något under förlossningen så kan det vara livsfarligt för mamman att avstå från kejsarsnitt.

Suss säger: Kanske en pinsam fråga men brukar man bajsa på sig vid förlossning?

Mona Göransson säger: Inte undewr hela förlossningen utan den lilla perioden då barnets huvud förs fram. Barnets huvud pressas mot ändtarmen och det finns ingen plats och lite avföring kan pressas fram. Ofta får man man lavemang på förlossningen när man komer in om man vill. det är ett mycket, mycket litet problem på förlossningen. Det är inte viktigt, i alla fall inte för personalen.

Anniz säger: Jag födde barn i sep 2001 och har fortfarande ont i bäckenet när jag går långt. Jag har fött 4 barn och är inte överviktig. Kommer det att gå över?

Mona Göransson säger: troligen. De allra flesta blir bra. det handlar om 4 graviditer och det krävs en lång åpterhämtning av kroppen. Det påverkas av amningen. det måste gå en tid efter amningen avslutats för att det ska försvinna. Det finns ett fåtal som inte blir bra men det är för tidigt att säga för din del.

C säger: Det är så att min fru har fött min son för ca 2 veckor sen... Jag har sett henne skaka honom alltför ofta... Jag har själv skakat honom någon gång när han har skrikigt.. är det farligt??

Mona Göransson säger: Ja. Man ska inte skaka små barn. Vyssa och gunga, men inte skaka. De är ömtåliga och skriker troligen ännu mer om ni skakar. Om det är en jobbiig situation så sök hjälp på BVC och om det känns jobbigt när banrnet skriker så ta in vagnen och lägg barnet i den. Be BVC om råd.

Mia säger: Hur mycket behöver man vara öppen för att få epiduralbedövningen?

Mona Göransson säger: Ungefär 4 cm.

Elin säger: Gor det ont nar man "spricker"? Ar radd for att en vanlig forlossning ska gora sa fruktansvart ont...

Mona Göransson säger: Det känns inte när man spricker för det är så utspännt. Kvinnor upplever smärtan vid förlossningen väldigt olika, men glöm inte att det finns bra smärtlindring att få.

matilda säger: Finns det möjlighet att få föda i ett rum som inte känns som en sjukhussal? Jag har lite rädslor just inför den sterila miljön o så.

Mona Göransson säger: Absolut. Besök de olika förlossningsavdelnignar och titta på rummen. Välj den som känns bäst. De flesta ser inte ut som sjukhus idag.

Mia säger: Vad innebär det egentligen om barnet måste "förlösas" med sugklocka i slutet?

Mona Göransson säger: Det innebär att man utifrån med hjälp av vakuum sätter en liten kopp på barnets huvud. Man hjälper mamman genom att dra ut barnet.

C-C säger: ja e en tjej på 13 år som väntar barn, jag är i andra månaden men ingen vet något.. vad borde ja göra?? kan man föda själv utan att nån vet om??

Mona Göransson säger: Absolut inte. Det finns en mödravårdscentral där du bor. Barnmorskan har tystnadsplikt. Sök upp henne och be om hjälp. Du utsätter både dig och barnet för risk om du inte söker upp mödravården under graviditeten, speciellt dig själv. När man är så ung som du så behöver man hjälp med nmånga saker under graviditeten så måste absolut söka. Vill du inte gå till mödravården där du bor så kan du gå till vilken som helst. Du får välja själv.

Mona Göransson säger: Tack för frågorna. Vänd er till mödravården. Det finns fullt med barnmorskor som är duktiga och svarar på frågor precis som jag gör. Man kan ringa dit anonymt.

ARTIKELN HANDLAR OM