125 bebisar går på bio

Terri Eriksson om blöjbyten och barnskrik i biosalongen

1 av 2 | Foto: Stefan Jerrevång
Johanna Blomberg bjuder 8 månader gamla sonen Elias på puré.
RELATIONER

Det är förhandsvisning av filmen 8 kvinnor. I pausen är Elias hungrig. Men istället för att köpa popcorn att mumsa på, så äter han puré. Elias är nämligen 8 månader och är på babybio på Biografen Sture i Stockholm.

– Det här är jättekul, säger mamma Johanna Blomberg. Jag har inte varit på bio sen Elias föddes och jag har verkligen saknat det.

För att riktigt beskriva hur det är att gå på babybio skulle man behöva göra en ljudupptagning i salongen där 125 bebisar och lika många vuxna ska se det senaste på bio. Det jollras, knorras och gråts. Speldosor klingar falskt och leksaker sprätter åt alla håll. Det är nu jag lär mig att babygråt är smittsamt. Gnället går som en vågrörelse i salongen när en parvel på rad 3 tröttnar på att titta på Catherine Deneuve och klämmer i med ett protestvrål.

Låter det outhärdligt? Det är det inte. Snarare är det lite festivalstämning över det hela. Föräldrarna småpratar avspänt med varandra och under pausen stormar alla ut för att köpa fika i foajén. Alla vi pratar med är nöjda och tycker att det är ett toppeninitiativ att man kan ta med sitt barn på bio. De flesta är eniga om att bio är en av de saker man saknar mest under föräldraledigheten.

– Min son är bara 3 veckor, men jag har redan börjat längta efter att gå på bio, säger Annika Whittembury, som passar på att amma under pausen. Ibland är det lite svårt att hänga med i handlingen samtidigt som man håller ögonen på sitt barn, men det går.

Lika entusiastisk är biografföreståndare Richard Letterborn.

– Vi var först i Sverige med babybio när vi startade 1999, berättar han.

Initiativtagaren var en privatperson som hade sett att babybio fanns i

Köpenhamn och tyckte att vi borde ha det i Sverige också. Det blev succé med en gång, och vi har nästan alltid utsålt. Nu ringer det folk från hela landet som tänker arrangera babybio på sina orter och vill ha tips.

Richard berättar att ingen som arbetar på Sture har barn, så de fick prova sig fram i början. Grundtanken var att visa kvalitetsfilmer med svag belysning och låg ljudnivå. De tänkte också att det kunde vara bra med en paus i mitten av filmen.

– Sen kom mammor och frågade efter skötbord och mikrovågsugn. Det hade vi inte tänkt på! Så det var bara att åka till IKEA och köpa skötbord och fixa fram ett par mikros. Numera är vi sponsrade av en blöjfabrikant, så det finns gratis blöjor och tvättlappar i salongen.

– Vi har med tiden märkt att babybio passar bäst för riktigt små barn, fortsätter Richard, så fort de börjar krypa runt är det tråkigare både för föräldern och barnet. Det är det tråkiga med att driva det här. Vi har många stammisar som kommer alla gånger och hälsar glatt, men de försvinner efter ett halvår.

Babybion har haft juluppehåll, men i januari drar de igång igen varannan fredag.

– Vi vill ha så färska filmer som möjligt, så det är inte klart vilka vi kommer att visa, säger Richard Letterborn. Den enda jag säkert vet att vi ska köra är Woody Allens nästa. Hans filmer brukar alltid vara populära.

Problemet är att hans filmer är hopplösa att klippa i inför pausen, eftersom de pratar oavbrutet i dem!

Här finns Babybio:

Här finns babybio, som regel en gång i veckan:

Terri Herrera Eriksson ([email protected])