Frukt och fisk minskar risken för astma

Ny studie: Barn som äter för dåligt får oftare kronisk hosta

RELATIONER

Ger du ditt barn tillräckligt med frukt och fisk? Då minskar risken att de ska drabbas av astma och kronisk hosta enligt en ny studie.

Forskare i Bulgarien studerade kosten hos mer än 20 000 barn från sex olika europeiska länder. De upptäckte att de barn som åt fisk mer sällan än en gång i månaden oftare fick en ihållande hosta. Även de som åt lite frukt fick hosta i större utsträckning än andra barn.

Studien utvecklades av nationella hygien- medicin- och näringscentret i huvudstaden Sofia och publicerades i brittiska tidskriften Thorax.

Ämne i fiskolja skyddar

Dr. John Harvey, ordförande för kommunikationsavdelningen på brittiska föreningen för Toraxskador ,säger att den här forskningen bekräftar att en varierad kost med mycket frukt och grönsaker kan förbättra lungkapaciteten hos barn och hjälpa dem till lättare andning.

– Det finns ett växande antal bevis för att mycket frukt i kosten kan hjälpa barn att behålla sina friska lungor och att fisk i måttliga mängder kan minska risken för astma, säger han till nyhetssajten Ananova.

– Näringens inverkan på lungorna är fascinerande och det behövs mer forskning, fortsätter Harvey.

Forskare tror att den skyddande effekten hos fisk kan bero på att fiskolja innehåller fettsyran omega-3, som är inflammationshämmande. Frukt och grönsaker motverkar bakterier och virus och är bra för immunförsvaret eftersom det innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler.

Lotta Zachrisson