Katten kan ge ditt barn salmonella

Smittskyddsinstiutet: Låt inte katten vistas på matbordet

RELATIONER

Smittskyddsinstitutet misstänker att ett barn har smittats av salmonella av familjens katt. Tio fall av salmonellasmittade katter har hittills upptäckts i år.

Katter som springer ute kan få smittan från småfåglar. Det var länge okänt, men för fyra år sedan inträffade ett salmonellautbrott med totalt 83 smittade utekatter i Sverige. Samma år upptäcktes även fler fall hos människor och småfåglar. Många av de smittade var barn under fem år.

Den typ av salmonella som katterna smittats med är extra vanlig under tidiga våren. Många fåglar som samlas runt fågelborden är svaga och blir lätt byte för katterna.

– Detta med salmonella från småfåglar och katter är något av ett vårtecken. Det finns inte så mycket man kan göra. Men det är viktigt att tvätta händerna när man tagit i en sjuk katt, säger Birgitta de Jong, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet till Upsala Nya Tidning.

Katterna ska inte vistas på diskbänken eller andra ytor för mat. Misstänker du att din katt är smittad ska du uppsöka veterinär. Smittskyddsinstitutet anser att marken under fågelborden kan vara en smittkälla. Därför bör inte småbarn eller katter vistas där heller.

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM