Nu kommer bebisparfymen

Företaget: ”Vi tror att det blir en storsäljare”

RELATIONER

Nu lanseras parfym för spädbarn i Sverige. Företaget som ska tjäna pengar på produkten tror förstås hårt på idén, men barnhälsovården i Sverige rekommenderar oparfymerade produkter till småbarnshud.

Behöver din bebis parfym?

- Generellt är späda barns hud väldigt känslig och vi vet inte om det här kan få effekter som uttorkning, säger Marie Köhler, barnhälsovårdsöverläkare i Malmö till SVT:s regionala program Sydnytt.

Hon är både förvånad och oroad över den nylanserade bebisparfymen. Men om den kan framkalla allergi är oklart.

- Det är inte säkerställt vad jag vet. Hos vuxna med allergi undviker man produkter med starka dofter därför att det irriterar slemhinnor och det är tänkbart att det också har den påverkan på små barn.

500 kr per flaska

Små barn har ett känsligt luktsinne och reagerar starkt på dofter.

- Redan första veckan känner ett spädbarn igen lukten av sin mamma. Det är alltså ett viktigt sätt att kommunicera. Jag ser ingen anledning att man ska ta bort den naturliga doften hos små barn och den är dessutom väldigt god, säger Marie Köhler.

Parfym till små barn finns sedan länge att köpa i USA och Frankrike.

I Sverige distribuerar företaget Landström Trading i Göteborg parfymen som heter Baby Touch. Den kostar 500 kronor per flaska.

- Parfym till spädbarn brukar köpas av ganska unga mödrar, inte över 35 år och lite medvetna om man får använda det uttrycket. Det finns planer på att bredda sortimentet med fler produkter. Jag tror att det blir en storsäljare, säger marknadschefen Dan Landström.

Mammor som intervjuades i inslaget i Sydnytt är skeptiska:

- Helt onödigt, jag skulle aldrig köpa sådant. Bebisar luktar väldigt gott och det finns ingen anledning att köpa parfym, säger Katharina Nordborg.

TT