58-årig svenska födde tvillingar

Barnen föddes med kejsarsnitt i Israel

Sveriges äldsta mamma Samira Elias, 58, reste till Israel för att föda sina tvillingar. Därmed slog hon åldersrekord – i både Sverige och Israel.
RELATIONER

STOCKHOLM

Samira Elias är den äldsta svenska kvinnan som fått barn, enligt uppgifter från Statistiska centralbyrån.

I lördags födde hon tvillingar vid 58 års ålder.

När Samira Elias födde sina tvillingar slog hon inte bara svenskt rekord. Hon blev också den äldsta kvinna som fött barn i Israel, enligt medicinska experter i Israel. Den tidigare svenska rekordhållaren födde barn 1993 vid 57 års ålder och den äldsta israeliska kvinnan var 53 år vid förlossningen.

Tvillingarna föddes med kejsarsnitt i staden Nahariya i norra Israel , pojken Elias vägde 2,4 kilo och flickan Solva 2,2 kilo. Mamma Samira Elias, som är bosatt i Sverige och har en svensk man, hade valt att föda i Israel för att kunna vara nära sin släkt, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Jag kanske är den äldsta kvinnan som har fött barn i Israel, men jag är världens lyckligaste kvinna, sade hon till den israeliska tidningen Yedioth Ahronoth på måndagen.

För att bli gravid hade Samira Elias genomgått en fertilitetsbehandling på Cypern och tvillingarna är hennes första barn.

Det är mycket ovanligt att kvinnor över 55 år föder barn, men med fertilitetsbehandling och provrörsbefruktning har ett mindre antal kvinnor över 55 blivit mödrar sedan 90-talet.

Enligt Guinness rekordbok är den äldsta kvinnan som fått barn i världen en italienska. Hon födde en pojke 1994, vid 63 års ålder. Ytterligare en kvinna, en amerikanska, har därefter fött barn vid 63 års ålder.

TT