– Vad blir nästa grej – babymakeup?

Jag undrar vem som köper alla sjuka babyprylar

RELATIONER

Världen

är ett stort skämt och inte ens våra minsta barn är förskonade. För några månader skrev jag en krönika om all konstig adresserad reklam som ramlar ner i brevlådan. Nu är jag lite ledsen för att jag brände allt krut redan då. Det finns ju så mycket att håna! Funderar på att vända mig till Aftonbladets ledning och ansöka om att få ha en egen ruta på föräldrasajten; ”Veckans Sjukaste Vara”.

Eller är det bara jag som förstummat bläddrar i produktkataloger och undrar vilka som köper en (i mitt tycke skitful) amningsfåtölj för åtskilliga tusenlappar? Snacka om överkurs! Själv har jag tyckt att det har fungerat alldeles utmärkt att amma i den vanliga fåtöljen. Sen finns det produkter som ”Niplette bröstvårtsutdragaren”, rosetter att tejpa fast på babyns huvud, mammaskinn att vila på under graviditeten (Hallå Fred Flinta – var är min grotta!?) och snorsugen ”Näsfrida” (jag kan inte sluta säga det när jag väl har börjat; Näsfrida, Näsfrida, Näsfrida?). Eftersom min väninna var desperat nog att köpa Näsfrida (Visst låter det som ett otrevligt namn på en stornäst tjej som heter Frida?) när sonen var förkyld kan jag berätta att den funkar. Förutsatt att man har ett barn som ligger alldeles stilla när man sätter en slang till dess näsa, eftersom själva prylen förutsätter ett tvåhandsgrepp (samt en slang in i den egna munnen som ska suga upp snoret!). Väninnan kan varken dansa med vargar, tala med hästar eller övertyga en förkyld och arg liten baby att ligga still under snorsugning, så det blev soptunnan i sann Sverker Olfosson-anda.

Men med risk

för att sparka in öppna dörrar så måste Veckans Sjukaste Vara ändå bli babyparfymen ”Baby-touch” som säljs på NK Kids. Jag saknar faktiskt ord. Lugnare blir jag inte när inköpschefen ursäktar sig med att parfymen ingår i en serie av hudvårdsprodukter för barn och inte gick att välja bort. Hudvårdsprodukter för småbarn? HALLÅ? De hudvårdsprodukter jag lärt mig att barn behöver är vatten, eventuellt lite parfymfri tvål och – i värsta fall – fet salva eller zinkpasta vid blöjeksem. Nu skulle jag vilja ställa den retoriska frågan om vad som kommer härnäst; babymakeup och parfymerade blöjor? Men jag avstår att fråga för jag är rädd för svaret. De finns säkert redan.