Våga fråga - då växer ditt barn

Du kan lära känna ditt barn bättre. Ställ rätt frågor, lyssna ordentligt och få häpnads– väckande svar. Samtidigt stärks barnets självförtroende.

RELATIONER
Foto: getty images
Som du frågar får du svar. Lyssna på ditt barn och ställ öppna frågor. Om du och ditt barn lär er kommunicera tidigt ökar chansen till en bra relation även i tonåren.

Barn har så mycket mer inom sig än vi vuxna förstår. Men du behöver varken vara psykolog eller expert för att få bättre kontakt med dina barn.

Tomas Enhager, som arbetar med personlig utveckling och har sex barn i familjen, satte sig ner och formulerade en rad frågor till sina barn.

Och svaren han fick var häpnadsväckande.

Utan frågor inga svar

– Om man inte frågar och lyssnar missar man så många saker. Dels sånt som man kan hjälpa barnen med, dels många underbara funderingar. Barnen är mina bästa coacher, säger Tomas Enhager som samlat sina frågor i boken ”Barnens frågor - en levande barnbok”.

Han förklarar att barnen redan från start har den livsviktiga förmågan att kommunicera, att ta kontakt och dela med sig till andra. Självkänslan stärks när de får lufta sina tankar och idéer.

Det kan röra sig om rädslor som en vuxen kan förklara. När barnen förstår orsaken till rädslan och inte är rädda längre inser de att känslor går att påverka.

Eller så handlar det om tankar som vi vuxna aldrig anat att barnen har.

– Det är fantastiskt att det finns så stora tankar i så små kroppar, säger Tomas Enhager.

Blir mycket tryggare

Men barn har också en självklar logik som inte alltid passar in i den vuxna verkligheten.

Om du och ditt barn lär er att prata om känslor tidigt är det lättare för er att kommunicera i tonåren också. Barn som vet att det är okej att vara ledsen eller arg blir mycket tryggare.

Hur ska man då göra för att samtala bra?

– Jag brukar använda förkortningen LUFT: lyssna, uppskatta, förstå och tala, säger Tomas Enhager.

Tänk på det här när ni samtalar

16 frågor du kan ställa ditt barn

Frågorna kan hjälpa dig och ditt barn att lära känna er själva och varandra bättre.

Vinn boken

Anna Björe

ARTIKELN HANDLAR OM