Aftonbladets läsare om barnens nya fula språk

Berättelser hämtade från aftonbladet.se

RELATIONER
Foto: getty images

Var ska det sluta?

”Mitt barnbarn som är fjorton år kallade min

dotter för kärringjävel och hora. Han fick en rejäl

utskällning och har inte upprepat det fulaste ordet ännu. Men man undrar var det skall sluta. Det är fruktansvärt och man känner sig helt maktlös.”

En mormor

Vuxna måste visa respekt

”Ett barn uppför sig inte illa om man som förälder uppfostrar dem på ett bra sätt. Som vuxen måste man vara tydlig med vem som bestämmer men

också visa respekt för sina barn så att de respekterar en tillbaka.”

Sara

Min sexårige son tafsar på mig – vad ska jag göra?

”Min son är bara sex år men kallar mig ofta fitta och hora.

Han har väl lärt sig det på dagis. Men det är inte det grövsta han tar sig till! Ofta får jag stå ut med att han tafsar på mig. Han kan komma ut i köket när jag står och lagar mat och vill retas för att han är arg på sin syster. Då tar han mig helt plötsligt

i skrevet och sånt händer ofta! Jag vet ju

såklart inte vad jag ska göra. Man slår ju inte sina barn, men han bryr sig inte om vad jag säger.”

Selma, ensamstående mamma

Uppgiven vikarie

”Efter en gymnastiktimme var det liv i killarnas omklädningsrum. En kille tänder och släcker lyset. Jag säger åt honom att sluta. Precis innan jag vänder mig om för att gå pekar killen ´fuck you´ till mig. Jag förklarar att jag kan inte acceptera det. När jag vänder mig om hör jag hur de övriga killarna fnittrar. Naturligtvis har han pekat ´fuck you´ bakom min rygg. Jag frågar om han vet vad tecknet betyder. Vilket han

inte gör! Efter att jag pratat med hans mamma bad han om ursäkt. Vi tog tillsammans reda på betydelsen av ´fuck you´. Men han använder det fortfarande men inte mot mig.”

Maria, lärarvikarie

Jag fick respekt, tid och kärlek

”Jag kommer från en familj där föräldrarna visade oss respekt och gav oss mycket tid och kärlek. När saker gick på tok visade mina föräldrar att det var de som hade kommandot. Samtidigt var vi lika fria som andra. Min mor sa alltid: ´Det är jag som har fött er, inte tvärtom´ och det hade hon rätt i.”

En sträng mor från el Salvador

Ynkryggar

”Den ynkrygg som inte klarar av att uppfostra sina barn borde fråntas vårdnaden. Inte konstigt att ingen vill jobba i skolan i dag. Vem vill ha hand om de här ouppfostrade ungarna?”

Johan

Jag tog ett rejält tag i örat på min tioårige son

”Jag har en son på 10 år som vid ett tillfälle kallade mig ´fitta´. Det kändes naturligtvis inte bra, men jag bröt inte ihop och började gråta. Jag släppte mina matkassar och tog ett rejält tag i örat på honom. Han har aldrig mer använt fula ord mot mig. Jag anser att det är föräldrarnas uppgift att fostra våra barn. Inte skolans eller dagis. Många skulle säkert inte göra som jag men mina väninnor håller med mig. Man ska inte slå sina barn, men när det väl gäller så får man faktiskt visa var skåpet ska stå.”

Tora

Var är männen?

”Min kusins dotter som är fjorton år kallade min kusin för ´jävla hora´. Jag gick emellan och försvarade min kusin. Då kallade hon oss ´jävla mensiga klimakteriekärringar´. Två vuxna män fanns med i rummet och den ena var flickans pappa. Ingen av dem sa någonting. Det finns en tendens att hälla all skit på medelålders mammor. Männen bryr sig inte. Så länge de inte gör det kommer det inte att bli någon förändring.”

Eva