Vem är flicka, vem är pojke?

Tjej- och killmodet går allt längre ner i åldrarna

RELATIONER

Titta på bilden här intill – vem är pojke och vem är flicka? Nej, det är inte som du tror?

Varje år köper vi kläder och leksaker för över 15 miljarder och aldrig har klyftan mellan pojkars och flickors kläder och leksaker varit så stor.

Flickor riggas till diskoprinsessor i rosa och möter tuffa pojkar med biltryck på den mörkblå tröjan. Pojkar leker krig med mordiska actionfigurer, flickor får dockor med strykjärn.

Foto: LOTTE FERNVALL
KLÄDERNA GÖR BARNET, ELLER… Nej, det är inte som du tror. Här är det pojken, Love Esk, som är gullig i kjol och flickan, Freja Hammar, som har motorcykel på magen.

Varje år lägger vi miljarder på att få flickor att se tjejigt gulliga ut och pojkar att likna små tuffingar.

– De senaste tio åren har skillnaderna på flick- och pojkkläder gått långt ner i åldrarna, säger Ylva Elvin-Nowak, filosofie doktor i psykologi.

Randiga trikåkläder – likadana för tjejer och killar – känns avlägset. Redan för bebisar är utbudet olika. För flickorna går nästan allt i rött, rosa och pasteller. Det vimlar av volanger, spets och blommor. Pojkarnas kläder är mörka, ofta med tryck i form av bilar eller flygplan.

Jan Rundgren, modekoordinator på Svenska moderådet, har jobbat med barnkläder i tio år.

– När jag började var 60 procent av barnkollektionen unisex. Sedan dess har det vänt drastiskt. Det flickiga och pojkiga har blivit mer utstuderat. Killarnas kläder är i regel bekvämare, medan kvinnors och flickors kläder ofta är mer obekväma och smala.

Forskaren Ylva Elvin-Nowak skriver om hur vi formar flickor och pojkar med hjälp av kläder i en kommande bok – ”Att göra kön – vårt våldsamma behov av att vara kvinnor och män”.

”Svårt att stå emot”

– Hos många föräldrar finns en fröjd över att gå in i det här med flickigt och pojkigt – man vill bygga upp en bild av vem barnet är. Människor har i alla tider behövt bekräftelse, och en av de allra viktigaste bekräftelsegrunderna är kön.

– Som förälder är det också svårt att stå emot när klädbutikerna redan har fixat exakt vad pojkar och flickor ska ha.

För både leksaker och kläder gäller att flickor också kan använda de ”pojkiga” varianterna. De ses då som tuffa pojkflickor. Pojkarna däremot ska helst inte vara intresserade av något ”tjejigt”.

”Ökar klyftan”

– Det är en statussänkning för en kille att göra sig till flicka/kvinna. För många små pojkar är det ett gigantiskt förtryck att inte få låna mammas spetsklänning eller halsband, eftersom även de kan tycka att det är fint. De får tidigt veta att det inte är okej, säger Ylva Elvin-Nowak.

Hur påverkas barnen av att kläs så olika som små?

– De lär sig att vilja ha vissa saker. De förstår hur man skapar flickighet respektive pojkighet. I längden påverkar det så att vi bedöms olika och får olika möjligheter, säger Ylva Elvin-Nowak.

– Barn är väldigt mottagliga och har lätt att falla in i könsrollerna. Jag tror att det här ökar klyftan mellan män och kvinnor, säger Jan Rundgren.

”Flickor stillsamma”

Birgitta Fagrell, forskare på Idrottshögskolan i Stockholm, har skrivit en avhandling om barn och kläder. Hon säger att flickorna styrs av att deras kläder är mer söta och ibland mindre bekväma än pojkarnas:

– Kläderna påverkar vårt rörelsemönster. En flicka lär sig snabbt att hon ska vara fin – i en volangkjol sätter du dig inte och gräver. Till ”fina” kläder som sitter åt hör ett beteende där man blir mer stillsam.

– Jag tror att samhällets strävan att utjämna könen på andra områden föder ett behov av att göra skillnad mellan pojkar och flickor där man fortfarande kan.

Cecilia Gustavsson