Skydda barnet från nya hälsofaran

Foto: GETTY IMAGES
Farlig övervikt. Drygt 20 procent av barnen i Sverige lider av fetma. Barnfetma är en riskfaktor för att drabbas av diabetes typ 2.
RELATIONER

Allt fler svenska barn drabbas av diabetes typ 2, en sjukdom som tidigare bara förekom bland äldre.

Med rätt kunskap kan du skydda ditt barn.

I hela världen

har andelen överviktiga barn ökat. Senast kända data finns i en rapport som las fram vid en EU-konferens i Köpenhamn i höstas.

Bland EU:s medlemsländer har barnfetman ökat rejält under de sista tio åren. I Italien är över 30 procent överviktiga medan drygt 20 procent av barnen i Sverige och Danmark lider av fetma. I USA är siffrorna ännu högre.

Hand i hand med barnfetma går diabetes typ 2. En sjukdom som tidigare bara drabbade äldre och medelålders.

Diabetes typ 2 allt vanligare

– I alla länder och även i Sverige ser vi att diabetes typ 2 har blivit vanligare. Det är väldigt oroande, säger Carl-Erik Flodmark, överläkare vid barnöverviktsenheten vid MAS i Malmö.

Att sjukdomen bryter ut när man är överviktig beror på att bukspottkörteln inte orkar producera det insulin som behövs för den nya, stora och tunga kroppen.

Sjukdomen kräver en viktnedgång, tablettbehandling och ändrade kostvanor. Om den drabbade går ner i vikt kan sjukdomen ge vika. I annat fall är den livslång och kan leda till andra allvarliga komplikationer.

– Det är inte så att alla tjocka drabbas. Det jag har sett är att bukfetma i kombination med ärftlighet är riskfaktorer, säger Carl-Erik Flodmark.

Under förra året hade man vid Barn- och ungdomscentrum i Malmö en handfull barn med diagnosen. Tidigare har man haft ett per år. Nu tror han att siffran kommer att stiga ytterligare.

– Med tanke på de vanor som vi har, mycket snabbmat och godis, är risken stor att antalet barn med diabetes typ 2 kommer att stiga. Om fem år kan vi ha det som i USA.

I USA har drygt 300 000 barn diabetes typ 2, sjukdomen är vanligare än ungdomsdiabetes typ 1.

Barn äter mer och fel i dag

– Barnen äter mer och fel i dag. De dricker läsk och proppar i sig kafeteriamat som inte är bra. Dessutom rör de för lite på sig, menar Claude Marcus, chef vid Rikscentrum för överviktiga barn.

Även han har sett att antalet barn med diabetes typ 2 har ökat. I fjol fick en handfull av hans patienter sjukdomen.

– Jag räknar med att det blir fler och fler, det är verkligen en tråkig utveckling, säger Claude Marcus.

För att förhindra den annalkande utvecklingen menar

Claude Marcus att det krävs stora förändringar vad gäller barns kost- och motionsvanor. Det viktigaste är att barnet inte går upp i vikt, att det rör på sig och börjar äta sunt.

– Hela synen på mat måste ändras. Vi kan inte ha den guldkant, med söt läsk och godis varje dag, som vi är vana vid, säger Claude Marcus.

VAD ÄR diabetes?

Så förebygger du diabetes

Malin Byström ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM