– Vad gör man om ens barn har blivit beroende av socker?

Läs chatten om barn, fetma och diabetes med överläkare Carl-Erik Flodmark

RELATIONER

Jenny säger: Varför blir diabetes vanligare bland barn?

Carl-Erik Flodmark säger: Vi vet att diabetes ökar när man får mer övervikt i samhället. Det betyder att åldersdiabetes ökar bland barn, framför allt i USA. Sedan har även ungdomsdiabetes ökat, men vi vet inte varför.

Susanne säger: Märker du en stor ökning av barnfetma?

Carl-Erik Flodmark säger: Ja, de sista 15 åren har barnfetman ökat 3-4 gånger.

jonas säger: Hej, finns det ett samband mellan sockerkonsumption och risk att drabbas av diabetes?

Carl-Erik Flodmark säger: Ja, om man har en ärftlig känslighet för att få diabetes så ökar ett högt sockerintag risken. Det är inte en automatisk koppling mellan socker och diabetes utan anlaget måste finnas.

Peter säger: Jag undrar hur man märker att en person har diabetes?

Carl-Erik Flodmark säger: Om man har blivit sjuk i diabetes så märker man det genom att man dricker mycket och kissar mycket, t.ex. måste man gå upp på natten för att dricka extra. För många kommer diabetes smygande och symptomen syns tydligt när man blir sjuk i en infektion.

Björn säger: Hur får man barnen att sluta titta på tv och röra på sig mer?

Carl-Erik Flodmark säger: Genom att ge dem roliga alternativ, t.ex. att man sportar, promenerar, simmar, cyklar tillsammans i familjen. Eller att barnen är ute med sina jämnåriga kompisar och promenerar med dem.

Mathilda säger: Är det släktbundet på ngt vis med barndiabetes?

Carl-Erik Flodmark säger: Åldersdiabetes hos barn är kopplat till en ärftlighet. När det gäller ungdomsdiabetes gäller en annan sorts ärftlighet. Man ärver mer en känslighet att kunna få diabetes. Det krävs en okänd yttre faktor för att sjukdomen ska kunna utvecklas.

Malin säger: Vad ger ni för hjälp till barn som drabbas av åldersdiabetes?

Carl-Erik Flodmark säger: Precis som för vuxna så är första åtgärden att ändra kost och motion. Sen finns det även behandling med tabletter innan man får insulinspruta.

Susanne säger: Vad ser du som den största orsaken till den ökade barnfetman?

Carl-Erik Flodmark säger: Vi vet att barnfetma är ärftligt, men det är precis som med åldersdiabetes hos barn; man ärver en känslighet. Vi brukar prata om en allergi mot kalorier. Den viktigaste orsaken är att vi i dagens samhälle är mindre aktiva fysiskt samtidigt som vi äter mer än vad vår kropp gör av med.

Ann i Malmö säger: Jag tror att det viktigaste i sammanhanget är rimlig motion och varierad kost. Men visst stämmer det att man inte bör ge barn lightprodukter?

Carl-Erik Flodmark säger: Vi har inga tecken på att lightprodukter skulle vara farliga, men när det gäller övervikt tror vi att mättnadssignalerna inte stimuleras på rätt sätt. Om man äter vanligt socker stimuleras belöningssystemen så att man vill äta mer. Det kan vara så även när det gäller lightprodukter.

Aztar säger: Hur kan man förhindra barndiabetes?

Carl-Erik Flodmark säger: Vi försöker hitta förebyggande behnandlingar när det gäller ungdomsdiabetes, en sådan kan vara vaccination mot diabetes för att hindra immunsystemet att angripa bukspottskörteln som gör insulin. Något sådant vaccin finns inte färdigt ännu. När det gäller åldersdiabetes är det viktigt att öka motionen och minska på kost med mycket socker och fett, dvs godis, glass etc.

GG säger: Vad gör man om ens barn har blivit beroende av socker?

Carl-Erik Flodmark säger: Det är inte så svårt att bryta beroendet. Det bästa är att man försöker ändra på kosten gradvis så att man minskar det man har lättast att ändra på. Om man hjälper sina barn med detta brukar kroppen vänja sig av med sockerberoendet på 1-2 veckors tid, ofta snabbare.

GG säger: Vart kan man vända sig om man tror att ens barn ligger i riskzonen för att utveckla åldersdiabetes (typ 2)? Sjukhus, husläkare, speciella mottagningar?

Carl-Erik Flodmark säger: Om man vill veta om det finns en risk att utveckla diabetes måste man vända sig till en barnspecialistmottagning. Själva undersökningen görs genom att man tillför stora mängder socker som man dricker eller får i blodet. Detta görs i regel på sjukhus. Man behöver inte göra detta ifall man saknar åldersdiabetes i släkten.

Pernilla säger: Det där med att dricka mycket.. Hur mycket är mycket? Jag har en dotter som dricker mycket och ofta, hon har en vattenmugg som hon dricker ur även på nätterna. Skulle tro att hon dricker ca 1-1,2 liter per dag, och hon har just fyllt 2.

Carl-Erik Flodmark säger: Hur mycket väger hon?

Eva säger: Om ett barn har utveckat diabetes, kan det försvinna om barnet går ner i vikt, och börjar äta vettigt och motionera?

Carl-Erik Flodmark säger: Ja, om man gör tillräckligt stora ändringar i sin livsstil så kan åldersdiabetes hållas under kontroll utan mediciner.

Pernilla säger: Hon väger 11,5 kg.

Carl-Erik Flodmark säger: Man kan säga att hon dricker precis det normala vätskebehovet hon borde behöva. Men allmänt kan man säga att man inte bör dricka stora mängder vatten under natten. Om hon börjar dricka ännu mer vatten på natten bör du kontrollera henne hos en barnspecialist. Om hon dricker mycket på grund av diabetes är det enkelt att utesluta genom ett urinprov på vårdcentralen.

Hejdå. Tack för alla viktiga och intressanta frågor.