”Låt barnet få vara omöjligt”

RELATIONER

”Lyssna på och bry dig om ditt barn och var ärlig om dina egna känslor. Visa att du sätter gränser för dig själv när du sätter gränser för ditt barn. Och älska ditt barn!”

Tomas Enhager, föreläsare och författare, chattade med Aftonbladets läsare om hur man ska samtala med sitt barn.

Tomas Enhager säger: Hej, nu är jag här! Dags att chatta!

Virran säger: Hur lär man känna sitt barn på bästa sätt?

Tomas Enhager säger: Vara med det, lyssna på det, titta på det.

Siri säger: Hej Tomas! Jag är mycket intresserad av hur jag kan lära känna min son. Än så länge är han bara 6 månader. Det känns viktigt för mig att se honom för den han är för jag är övertygad om att han är någon redan, och att han inte bara är ett resultat av arv och miljö. Han förstår kanske inte mina frågor, men jag vill veta, vilka frågor jag ska ställa och när!

Tomas Enhager säger: Självklart är han någon. Prata med honom och berätta vad du ser och vad du gör. Sjung för honom. Lägg märke till hur han reagerar. Svara på det.

Lollo säger: Vem är du och vad är du expert på?

Tomas Enhager säger: Jag är pappa till fyra barn, och har ytterligare två barn hemma. När det gäller barn är jag pappa. Jag försöker bli mer expert på att vara mig själv. Jag är lärare och intresserad av hur människor utvecklar sig själva som människor. Jag föreläser ofta i det.

marrre säger: min 15åring dricker folköl...vad ska jag göra? ska han få dricka?

Tomas Enhager säger: Det beror på situationen. Folköl i sig är väl inte fel, även om det inte är bra. Super han på stan eller sitter han med familjen när han dricker? Varför dricker han? Dricker han p g a dålig självbild eller att han går på fest med kompisar under kontrollerade former. Jag tror att situationen är viktigare än ölen. Om det är problem med situationen så får man reda ut det.

annica28 säger: Hur stärker jag mitt barn när jag själv har varit sjuk en längre tid och ser hur dåligt hon (8år) mår av detta?

Tomas Enhager säger: Barn är ofta både sårbara och starka. Jag tror att det är viktigt att föräldrar inte gömmer något för sina barn. Om du varit sjuk och varit ärlig om det så kommer barnet kunna ta det och prata om det på ett öppnare sätt. Då kan ni gå vidare tillsammans.

daggelito säger: Hejsan. Har en fråga. Min son som är 11 år vill nu bo mer med mamma. Han har bott varannan vecka innan. Han kan inte säga något skäl till att han vill det. Men jag misstänker att jag ibland ställer mer krav på honom än mamman. Hon i sin tur säger bara att han kan vara mer hos henne. Hon vill inte ha en dialog om det. Ska man släppa iväg honom eller ska man "slåss" för ett bättre svar från honom?

Tomas Enhager säger: Min pojke, den äldste, fyller 13 i dag och för ungefär ett år sedan sa han precis samma sak. Det var naturligtvis ett stort beslut, och i dag bor han mer hos sin mamma. Både jag och min före detta fru har inte så mycket dialog men är överens om att barnen är de viktigaste. I mitt fall upplevde jag att han hade mer sociala kontakter i sin mammas omgivning. Ställ frågor från olika håll, utan att skapa eventuella skuldkänslor, för det är en stor sak för ett barn att säga att man hellre vill bo hos den ena föräldern. Det är bra att fortsätta prata med mamman så att ni tillsammmans ställer krav på barnet. Man kan ha olika åsikter, men ändå prata sig fram till en bra lösning.

Monica säger: Jag har en son som är 6 år som har blivit "liten" efter att han fått en lillasyster. Han är hemskt mammig, har mardrömmar och beter sig allmänt otrygg. Ska man låta honom vara "liten" och gå helt tillmötes eller skall man inte släppa efter för mycket?

Tomas Enhager säger: Låt honom vara liten. Det är en sund reaktion. Alla människor och i synnerhet barn, har fler språk än det verbala. Han uttrycker känslor genom sitt beteende. Lyssna på honom genom att låta honom vara liten och mammig, och låt honom hitta tillbaka till tryggheten som han kände som liten, och som han hittade. Du kan inte ge honom för mycket kärlek.

margareta säger: mitt barn snackar mycket om sex. vad ska jag göra?

Tomas Enhager säger: Svara. Låt barnet få prata mycket om sex, det är helt okej. Man behöver inte gå in på detalj men ge svar så att barnet blir tillfredsställt. Barn som inte får svar på sina frågor blir oerhört frustrerade.

Siri säger: Var håller du föreläsningar? Har du skrivit någon bok?

Tomas Enhager säger: Jag håller föreläsningar i personlig utveckling, ledarskap, stresshantering, motivation och jag har skrivit böcker som handlar om detta, men det är mer som arbetsböcker, teorier. Bland annat ”Frågor till barn”.

Jessan säger: Vet inte om denna chatt har med detta att göra men min dotter har börjat dölja saker för mig hur ska jag göra för att hon skall sluta??

Tomas Enhager säger: Det beror lite på vilken ålder det är. Det går i perioder men ibland har barn behov att utveckla egen identitet. I den processen behöver man revir och då är det okej att dölja saker. Vi föräldrar måste respektera det även om vi kan känna oss utanför. Jag upplever att ställda frågor på ett sånt sätt att man visar intresse och upprätthåller en dialog gör att vi som föräldrar kan känna på oss, om det är något som är farligt för barnet, som det döljer. Det farliga måste vi hjälpas åt med. Jag definierar farligt sånt som är skadligt.

jenny säger: jag har en dotter på 15 år som båder röker och dricker.... jag vill inte att hon ska göra detta... vad ska jag som mamma göra???

Tomas Enhager säger: Bry dig, bry dig, bry dig. Hitta möjligheter att vara med henne i situationer som är viktiga för henne. D v s skapa förtroende. Det är lätt att tjata sönder ett förtroende. Men att bygga upp ett, tror jag är att var mycket med barnet, lyssna och göra saker med barnet, sånt som barnet vill. Och finns ingenting, leta efter nya saker som kan överbrygga och göra att man kan börja prata om rökning och drickning. Att röka och dricka kan vara ett sätt att komma i i vuxenvärlden. Vi kan följa barnet in i vuxenvärlden genom att stå bredvid, och se till att det inte går över gränserna, som vi själva får bestämma. En del av att komma in i vuxenvärlden är att lära sig vilka gränser som gäller. Det vet man bara själv. Vi vuxna får lära barnen att de också kan sätta gränser, och det gör vi genom att visa att vi sätter gränser. Men det är lättare att sätta gränser om man vunnit deras förtroende.

Lollo säger: Hur ska man göra för att samtala bra?

Tomas Enhager säger: Lyssna väldigt noga. Ibland säger barnet någonting, som blir en öppning, en aktivitet, medan man håller på med något annat. Ha då möjlighet att förstå att barnet vill säga någonting och lyssna då, för barn lever i nuet. Kom inte med lösningar och förslag och åsikter så fort barnet säger något, utan ställ frågor så att barnet kan fortsätta utveckla sina tankar. Barn uttrycker känslor med hjälp av orden. Fråga om känslorna: Hur kände du dig? Vad kände du så? Hur kändes det i dag? Ibörjan får man svaret ”bra”, det det kommer mer och mer efter ett tag.

Saga säger: I vilken ålder är ett barn moget att förstå att mamma och pappa ska skilja sig?

Tomas Enhager säger: Det beror på vad du menar med moget. Barnet upplever konsekvenserna, även innan det har ett eget språk, tror jag. Det förstår att det saknas en person hemma.Oavsett vad barnets ålder är så måste vi kommunicera ärligt så att barnet upplever konsekvenserna, och förklara för barnet som att vi tror att det inte förstår. Annars kommer barnet att känna saker omkring sig, nåt är inte som det brukar, om inte kommunikationen inte funnits där. Föräldern ska inte försöka dölja känslor som att man är ledsen eller glad.

Flygfisken säger: Hur ska jag gå tillväga för att få mitt barn att förstå att jag inte tycker att hon ska ha sex innan hon fyller minst 18 år? Det är så många som lever lösaktiga liv nuförtiden, jag vill inte att min dotter ska göra det. Det är även svårt att försöka tvinga henne att avstå från nånting. Hur ska jag göra?

Tomas Enhager säger: För mig egen del tycker jag det är okej med sex före 18, utan att det är lösaktigt. Frågan är om det är ute efter sexet eller det lösaktiga. Oavsett vad du vill att ditt barn ska göra, så är det viktigt att du är ärligt i ditt förhållande med barnet och har en kommunikation så att du kan förklara. När du uppnått det kan ni prata om sex också.

alice säger: min yngsta dotter är 11 år och helt omöjlig. Hur ska jag gå till väga att få bättre kontakt med henne

Tomas Enhager säger: Älska henne som hon är. Låt henne få vara omöjlig och acceptera hennes omöjlighet. Låt henne få känna att det är okej att vara omöjlig. Samtidigt, ställ frågor om det som är viktigt för henne. Förhoppningsvis känner hon sig då ännu mer sedd och en människa som är sedd, är lättare att kommunicera med efteråt.

Tomas Enhager säger: Alla dessa frågor var stora och viktiga och kräver mycket mer uttömmande svar än vad som är möjligt på ett chatt. Om du vill veta mer, leta rätt på någon bra bok, prata med någon som har mer erfarenhet och framför allt, lita på att du har kunskap om hur du ska göra med barnet inom dig själv. Jag tror att dina barn har valt dig för att just du är den bästa föräldern för det. Älska ditt barn! Tack!