– Ju mer en kvinna lider, desto bättre är hon

Det pågår en tävling om att föda utan smärtlindring

RELATIONER

Man kan tävla

om allt. Det kan man faktiskt. Mitt ex och vår gemensamme vän tävlade om vem som hade mest vax i håret. Är du ute och luffar i andra världsdelar förstår du fort att tävlingen består i att ha varit ute längst (den som reser kortare tid än ett halvår är en amatör).

Föräldrar har

ett hav av möjligheter att ösa ur. Det går att konkurrera om vem som hade det värst under graviditeten (där brukar jag få ett och annat poäng) ända tills någon glatt berättar att hon inte hade några som helst problem och älskade att vara gravid. Då växlar insatserna och sporten är att ha mått bäst, strålat och vuxit som kvinna. Det brukar sluta med att någon tar knäcken på de andra genom att känna någon som inte visste om graviditeten förrän det var dags att föda.

En bra och demokratisk

tävling är ”mitt barn är tidigt”. Det finns så mycket att vara tidig med att alla har något att vifta med. Är det inte tänderna så är det att fästa blicken, sitta utan stöd, vinka, gå, prata eller läsa. Är barnet inte tidigt på något sätt så är det kanske lugnt. En sån sällsynt art som sover hela nätterna och trivs med livet. Men då blir man skriven på näsan av någon (avundsjuk?) förälder till ett livligt (för den oinvigde: ”livligt” är en omskrivning av ”skitjobbigt”) barn som berättar att det har gjorts studier som visar att livliga barn utvecklas fortare. Det görs tydligen studier på precis allt. Och så är man plågsamt nog tillbaka på ruta ett och ”mitt barn är tidigt”.

Jag kan stå ut med allt

ovanstående ungefär på det sätt som man står ut med gråa dagar eller blöta handdukar på sängen. Det är sånt som bara finns, så varför kämpa emot? För det finns grövre brott. De finns de som stoltserar med sin naturliga förlossning. På något sätt finns en uttalad hierarki där regeln är ”ju mindre smärtlindring, desto bättre människa”. Jag förstår ingenting och tycker att tävlingen är läskig. Den som skryter med sin blindtarmsoperation utan bedövning framstår som sjuk i huvudet. Vad är det i vår kultur som gör att ju mer en kvinna lider, desto bättre är hon? Nyblivna pappor berättar stolt att deras fruar bara har använt sig av massage och akupunktur. Är de stolta för att de inte har tärt på statens tillgångar eller är det något annat? Min hjältinna och förebild är kompisen som åkte in för att föda och ropade:

– Jag vill ha allt! Jag betalar ju för i helvete skatt!

I min värld är hon den självklara vinnaren.